Democratia, valori si principii

Trimis la data: 2011-06-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.08 / 10
Downloads: 3278
Autor: Alpha john
Dimensiune: 9kb
Voturi: 152
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Democratia este inteleasa ca putere a poporului ce poate fi executata direct sau indirect. In epoca moderna s-a impus democratia reprezentativa, in cadrul careia exercitarea puterii se face de catre reprezentanti alesi.Prima democratie cunoscuta in lume a fost in orasul-stat Atena. Principala institutie era Adunarea, compusa din aproximativ 5000 de cetateni (barbati maturi). Deciziile de interes public si sentintele de judecata se luau prin vot majoritar, iar judecatile erau efectuate de un juriu care cuprindea 501 membri.
Democratia imbraca doua forme: directa si reprezentativa.
Democratia directa presupune participarea nemijlocita a tuturor membrilor societatii la luarea deciziilor de interes public.Democratia reprezentativa presupune delegarea unei persoane sau a unui grup restrins de persoane alese din rindul societatii, care sa se ocupe de treburile publice si sa reprezinte in mod legal interesele societatilor.

Democratiile liberale
Democratiile liberale sunt regimuri politice bazate pe principiul pluralismului,avind ca valoare fundamentala libertatea. In secolul al XX-lea, unele state nedemocratice si-au luat numele de democratii populare. Chiar daca statele se proclama democratice si au o Constitutie, ele nu sunt insa democratii liberale daca drepturile si libertatile persoanelor nu sunt garantate si respectate in mod real.

Democratia este regimul politic bazat pe principiul conform caruia poporul participa, direct sau prin reprezentanti, la viata politica in stat. Regimurile democratice functioneaza in baza unor valori si principii specifice.

Valorile democratice
Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei
Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:

Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.

Libertatea este capacitatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor vointa si de a alege astfel modul de actiune propriu. Intr-o societate democratica liberala, libertatea este valoarea fundamentala, dar ea este asociata cu responsabilitatea pentru propriile actiuni si cu necesitatea ca libertatea proprie sa nu fie folosita in dauna libertatii celorlalti.

Responsabilitatea-fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale si pentru consecintele acestora, iar cei aflati la putere trebuie sa dea socoteala celor care i-au ales sau i-au numit pentru indeplinirea mandatului lor.

Dreptatea-respectarea de catre autoritati si de catre cetateni a normelor morale si juridice bazate pe drepturile omului si pe prevederile constitutionale.

Proprietetea este o relatie intre persoane si bunuri care implica posesia, utilizarea si dispozitia. Totodata, ea presupune puterea de a dispune si puterea de vinzare si donatie. In democratiile liberale, dreptul la proprietatea privata este general garantat prin Constitutie.

Principiul pluralismului se refera la existenta mai multor centre efective de putere, in opozitie cu unul singur, precum in statele nedemocratice. Forme ale pluralismului in societatile democratice sunt pluralismul politic (mai multe partide, doctrine etc.) si religios (mai multe biserici si culte).

Principiul separarii puterilor in stat asigura exercitarea puterii politice in mod divizat de catre mai multe autoritati publice diferite,care au functii specifice. Acest principiu previne folosirea puterii in mod abuziv.

Reprezentativitatea-democratiile moderne functioneaza ca democratii reprezen-tative, in care deciziile politice sunt luate in numele cetatenilor de catre reprezentanti ai acestora, investiti prin vot cu increderea lor. In anumite situatii cetatenii pot depinde direct.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.