Demografie

Trimis la data: 2010-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 944
Autor: Crisan Raluca Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definitie : reprezinta o descriere a populatiei.
Demografia : este stiinta care are ca obiect de studiu populatiile umane si abordeaza dimensiunea, structura evolutia si caracteristicile lor private din punct de vedere al dinamicii acesteia, sub aspectul nasterilor si deceselor la care intervine imigratia.Populatia umana - un ansamblu sau o colectivitate de personae ce exista la un moment dat fiind delimitata in special dupa teritoriul pe care il ocupa.Evenimentul demografic - repr. Unitatea statistica simpla a carei producere modifica componenta populatiei d.p.d.v al efectivului si al structurii acestuia (ex.; natalitatea, fertilitatea, decese - mortalitate, nuptialitatea, divortialitatea, imigratia, emigratia)
In analiza demografiei un rol important il au variabilele principale (sexul si varsta). La acestea se adauga variabilele secundare (starea civila, ocupatia, etnia, nivelul de scolarizare)

Procesul demografic : reprezinta modificarea in timp a fenomenului demografic sub influenta factorilor de natura demografica, social - economica, culturala.

Demografia : este o stiinta sociala care are ca obiect de studiu colectivitatiile umane, fenomenele si procesele demografice, in scopul cunoasterii legiilor care determina evolutia structurii si miscarii acesteia, a efectivului populatiei, care contribuie la stabilirea locului si a relatiilor ce rezulta din importanta populatiei in cadrul sistemului social economic general.

Cu alte cuvinte prin metode proprii specifice demografia fundamenteaza masurile de politica demografica, venite sa asigure dezvoltarea populatiei in parallel cu interesele generale ale societatii.
Studiul demografic presupune : 1. culegerea informatiilor (se realizeaza cu ajutorul recensamantului populatiei si al inregistrarilor actelor de stare civila - nasteri, decese, casatori-), 2. prelucrarea acestora(se face cu ajutorul procedelor si metodelor specifice analizate d.p.d.v transversal sau longitudinal), 3. analiza demografica a informatiilor.

Tipuri de demografie : 1.cantitativa - toate procedeele si metodele cantitative : statistica populatiei, analiza populatiei. 2. matematica - pura sau formala cuprinde variabilele demografice respectiv relatiile dintre ace4stea. 3. demometria.

Procede si metode de investigare sociala : metodele statistice, met. De observare (recensamantul pop., anchetele dem., monografiile dem.)
Sursele informationale ale demografiei : cele mai importante sunt : recensamantul pop., statistica starii civile si a migratiilor., registrele de populatie., anchetele demografice (monografiile dem.)

1. recensamantul pop. - constituie principala forma de observare in statistica demografica, scopul principal il reprezinta necesitatea cunoasterii numarului si structurii la un moment dat primul recensamant al populatiei a fost in timpul regulamentului organic din 1838, iar ultimul in martie 2002.

Unitatea de inregistrare la recensamant este persoana la care se ajunge identificand familiile/gospodariile pe baza informatiilor culese si prelucrate.Principiile care stau la baza organizarii recensamantului sunt: rec. populatiei se efectueaza pe baza unui act normative fiind o lucrare statistica initiata de catre stat; inregistrarea trebuie sa cuprinda intreg teritoriul statului respectiv ; rec. are caracter universal; inregistrariile trebuie sa respecte principiul simultaneitatii;

Datele obtinute in urma efectuarii recensamantului trebuie prelucrate si analizate detaliat.Operatiile necesare desfasurarii recensamantului sunt : elaborarea calendarului recensamantului, intocmirea listelor de cladiri sau localitatiile unde urmeaza sa se desfasoare rec., impartirea teritoriului, elaborarea si difuzarea formularelor si instructiunilor, recrutarea si pregatirea personalului, popularizarea rec in randul populatiei.Recensamantul se desfasoara cu ajutorul metodei interogarii si are 2 forme principale :

1. interogarea orala : recenzorul se deplaseaza la locuinta persoanelor ce trebuie inregistrate, adreseaza fiecareia intrebari in legatura cu subiectele din programul observarii, verifica logica raspunsurilor primite si apoi le inregistreaza in formularul de recensamant.
2. autoinregistrarea : recenzorul inmaneaza capului familiei fisa de recensamant, instructiunile de completare a acesteia precum si unele lamuriri verbale cu privire la aspectele ce trebuie punctate.

Avantaje si dezavantaje
Metoda interogarii orale : caract. De calitatea inregistrarilor solicita un numar mare de recenzori, o perioada mai indelungata si cheltuielile mai mari.

Metoda autoinregistrarii : necesita numai mai mic de recenzori, timpul de inregistrare e mai diminuat, iar bugetul afferent mai redus.
Recensamantul priveste 2 cat. De pop. :
1. populatia stabila a localitatiilor ce cuprinde totalitatea persoanelor care isi au domiciliul strabil in acea localitate.
2. populatia prezenta in localitatea in care se desfasura recensamantului , acestia avand domiciliul stabil in alta localitate.
La randul sau pop. Stabila a localitatii se poate afla in urm situatii : pop stabila prezenta; si pop absenta temporar.

Statistica starii civile si a migratiilor:
Cuprinde totalitatea actiunilor de culegere si prelucrare a informatiilor referitoare la nasteri, deces, casatori, divorturi.
In tara noastra primele 3 evenimente demografice se consemneaza in registrul stari civile de la Primarie, in timp ce divorturile sunt verificate la Tribunal unde s-a emis sentinta de divort.

In cazul primelor 3 evenimente registrele unde se consemneaza evenimentele se pastreaza la primarie, iar celor in cauza sau familiilor le se inmaneaza acte specifice (buletine statistice - baza prelucrarii statistice)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.