Demonstrarea Baltagului la specia roman

Trimis la data: 2009-03-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 16
Autor: OanaB
Dimensiune: 6kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul “Baltagul” de M.Sadoveanu a aparut in 1930 si este un adevarat “poem al naturii si al sufletului omului simplu,o”Miorita” in dimensiuni mari.”(G.Calinescu).Este considerat un roman social,prezinta traditii si obiceiuri ale taranilor munteni, mitologic,fiind inspirat din mitul mioritic cel al lui Iris si Osiris,polistist si initiatic.
Romanul este o opera epica de mare intindere,cu actiune complexa si desfasurata pe mai multe planuri narative , cu un nr mare de personaje individualizate prin diverse procedee, cuprinzand toate modurile de expunere surprinzand aspecte diversificate ale existentei.

Tema operei e cea a cautarii si a cunoasterii adevarate.”Baltagul” ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc de la munte la confluenta cu civilizatia orasului, de la sfarsitul secolului al 20-lea si inceputul sec.19-lea.

Romanul “Baltagul” este o opera epica, deoarece naratorul ominiscient care este obiectiv,neimplicat si neutru isi exprima indirect sentimentele si conceptiile prin intermediul personajelor.In multe momente prin stilul indirect liber si monologul interior al Vitoriei,dar si prin actiunea si relatarea la persoana a III-a, ceea ce argumenteaza detasarea totala a autorului.

Personajele sunt numeroase ,protagonista fiind Vitoria Lipan,personajele secundare Nechifor Lipan si Gheorghita,personajele episodice parintele Daniil,Calistrat Bogza,ilie Cutui,domnu David si baba Maranda.

Subiectul acestui roman urmareste un singur fir narativ.Exista doua planuri temporale cel al prezentului, si cel al amintirii,din memoria afectiva a Vitoriei si a hangiilor se creioneaza personajul Nechifor Lipan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.