Demonstratia schitei Domnul Goe

Trimis la data: 2007-03-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 2073
Autor: Adrian turcu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 231
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale s-a născut pe data de 30 ianuarie 1852 la Haimanale-Prahova.A făcut scoală la Pitesti.La 18 ani a fost copist la Tribuna Prahova.Dupa aceea a fost suflor si copist la Teatru Naţional Bucureşti.A colaborat cu revista Timpul unde si-a făcut doi prieteni buni Mihai Eminescu si Ion Slavici.A Murit pe data de 9 iunie 1912.
Schita „D-l Goe…” face parte din volumul „Momente, Schite si Povestiri”.

Schita este un text narativ de dimensiuni reduse,avand acţiunea limitata la un singur episod din viata unor personaje.Numarul personajelor dintr-o schita este,de obicei,mic.Cadrul desfasurarii intamplarilor este restrans,ritmul acţiuni este viu,dinamic,iar amănuntele menţionate in text sunt putine,dar semnificative.

Expozitiunea:Pe peronul gării din urbea x stăteau trei cocoane cu un copilaş de vreo 10 ani pe nume GOE.

Acest copilaş pleca intr-o zi de 10 mai(pe atunci ziua naţionala a României) cu bunica,matusa si mumasa la Bucureşti sa nu mai ramana repetent si anul acela. El era foarte alintat de cele trei doamne.Imbracamintea lui de marinar a dus la o încăierare intre el si mam’mare care nu pronunţase bine cuvântul marinar.

Intriga:Dupa o aşteptare cu nervi a lui Goe a venit si trenul.dupa ce au intrat in tren mam’mare ia pus biletul in pamblica de la pălărie.

Desfasurarea actiuni:Goe crezanduse adult sa dus in compartimentul de barbati.Acolo si-a scos capul pe geam. Un domn la atenţionat ca o sa-i zboare pălăria pe geam iar Goe nu la ascultat ba chiar i-a răspuns vulgar si ia atribuit porecla de „urat”. După câteva schimburi de vorbe lui Goe ia zburat palaria pe geam. Cucoanele erau îngrijorate ca Goe a rămas fara pălărie si toate prăvăliile din Bucureşti erau închise.

Nu trecură mult timp si se treziră cu conductorul in compatimentul lor cerându-le biletele la control. Cum Goe si-a pierdut palaria nu mai avu nici biletul. Doamnele încerca sa-i explice conductorului de ce nu are Goe bilet, dar conductorul le-a dat o amenda si le-a spus sa cumpere alt bilet.
După ce cumpărase biletul, Goe se loveşte la nas si se bloceaza in compartimentul de o singura persoana.

Punctul culminant: Doamnele il lăsa pe alintatul Goe pe coridor unde se urca pe un geamantan străin ca sa tragă semnalul de alarma,adica frana.Trenul s-a oprit brusc iar conductorul si cativa oameni au căutat vagonul de unde s-a tras frana.Atunci Goe s-a prefăcut ca doarme in braţe la mam’mare.Vazand ca nu dau de faptas si-au continuat drumul.

Deznodamantul:Trenul a ajuns la Bucureşti cu o întârziere de 10 minute.
După ce au ieşit din tren au plecat cu o caruta la bulevard.
In aceasta schita modalitatea de expunere este dialogul, iar personajul principal este Goe.
El are foarte multe atribute negative deoarece este prost crescut de cele trei doamne care nu vad realitatea aşa cum este ea.
Acestui copil rău ii lipseşte un tata care sa il educe aşa cum trebuie
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.