Demonstratie Morometii este opera epica

Trimis la data: 2014-11-03
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: sniperfreakro
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Demonstrare - gen epic:
Textul Morometii scris de Marin Preda apartine genului epic deoarece autorul isi transmite gandurile, ideile, sentimentele in mod INDIRECT prin intermediul actiunii si al personajelor.
actiunea este structurata pe momentele subiectului;
S-a nascut in comuna Silistea, Gumesti, jud Telorman (Campia Dunarii). Tatal sau, Tudor Calarasu era modelul personajului principal al romanului "Morometii", Ilie Moromete .
Subiectul romanului: o mare parte a volumului intai prezinta intamplari petrecute de sambata seara pana duminica dupa amiaza. De la intoarcearea morometilor de la camp pana la fuga Polinei cu Birica. Actiunea primului volum incepe intr-o seara cand numeroasa familie a lui Ilie Moromete se intoarce de la camp.
Astfel, inca din expozitiune ne sunt prezentati membrii acestei familii : Ilie Moromete (capul familiei), Catrina (sotia lui, cu 10 ani mai tanara), copiii-Paraschiv , Achim si Nila - baietii din prima casatorie a lui Moromete si Tita, Ilinca si Niculae copiii pe care acesta ii avea cu Catrina .

Cel dintai moment care aduna familia este cina. Morometii se afla stransi toti in jurul unei mese: "Cei trei frati vitregi stateau in afara tindei ca si cum ei ar fi gata de plecare, prevestind parca fuga la Bucuresti; inspre vatra mai aproape de oalele de mancare era Catrina iar langa ea , Niculae si fetele. Moromete statea in capul mesei "aflandu-se si acum parca deasupra tuturor".

Desi cina ca gest ritualic are o semnificatie simolica de data asta releva si situatiile din sanul familiei, neintelegerile dintre cei trei din prima casatorie si fratii lor dupa tata; lipsa de respect a celor dintai fata de mama lor vitrega; pozitia autoritara a tatalui lor( nevoit sa fie dur pentru a obtine unitatea familiei ) nemultumirile mezinului Niculae trimis in fiecare zi cu oile , desi el voia sa invete.

Conflictul dintre Catrina si baietii cei mare era alimentat si de sora lui Ilie Moromete, Maria zisa Guica, nemultumita de casatoria lui Moromete. Ea ar fi vrut sa ingrijeasca de gospodaria Morometilor ca sa poata avea pretenttii asupra casei parintesti si a locului din spatele ei. In afara de cei trei baieti care Catrina ii crescuse de mici, o mai dusmanesc si Tudor Balosu, tot datorita locului de langa casa, si o ruda mai indepartata a lui Moromete numita Parizianul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.