Demonstratie - scriitor canonic - Lucian Blaga

Trimis la data: 2015-10-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_S
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucian Blaga s-a nascut in 9 mai 1895, in 1906 este inscris la liceul "Andrei Saguna" din Brasov. In 1910 apar primele poezii ale lui Blaga, 1914 debuteaza in filozofie cu insemnari despre Intuitia in filosofia lui Bergson. 1917 termina teologia si se inscrie la facultatea de filozofie din Viena. In 1919 sunt publicate "Poemele Luminii" de catre Sextil Puscariu. In 1920 Lucian Blaga isi ia doctoratul in Filozofie la Viena. In 1921 apare volumul "Pasii Profetului". In 1923 este publicata drama "Tulburarea apelor". In anul 1924 apare "In Marea Trecere", 1929 "Lauda Somnului", 1933 "In cumpana Apelor", 1938 "La Curtile Dorului", 19"Nebanuite Trepte".
Lucian Blaga este un scriitor reprezentativ al literaturii romanesti care s-ai concretizat vocatia creatoare in dramaturgie cu opera "Mesterul Manole", in eseistica, dar mai ales in poezie.
Poezia lui Lucian Blaga isi motiveaza unitatea interioara si dimensiunile prin relatia eului poetic cu universul.
In creatia poetica a lui Lucian Blaga se disting trei momente distincte care corespund unor ipostaze ale eului poetic:

I. In primele doua volume : "Poemele luminii" si "Pasii profetului" apare un eu stihial care se simte parte integrata marelui "Tot" (intregului). Reprezentativa pentru aceasta etapa a creatiei armane poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", poezia care ofera in linii mari o schita a viziunii sale poetice.
In poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" poetul Lucian Blaga isi expune conceptia personala despre procesul creatiei, motiv pentru care aceasta opera literara este o arta poetica.

Poetul ii prezinta cititorului, in aceasta poezie o lume vazuta ca o unitate, ipostazele fenomenale constituind adevarate minuni sintetizate de metafora "corola de minuni a lumii" acesta figura de stil este deosebit de sugestiva datorita semnificatiilor corolei se poate vorbi asadar despre ideea de perfectiune a acestor fenomene. Relatia eului cu lumea este acum de protejare a tainelor, eul nu doreste sa profaneze valorile pure ale acestei lumi, dimpotriva acesta se simte dator sa le ocroteasca, aceasta idee este exprimata chiar de titlu.

Eul poetic este adeptul unei lumini aparte si al unui anumit mod de cunoastere, poetic, eul intra in relatie cu lumea prin ratiune si iubire. Astfel acesta nu ucide "cu mintea" tainele lumii fata de care-si manifesta afectiunea spunand ca iubeste "si flori si ochi si buze si morminte" termenii acestei enumeratii nu sunt alesi la intamplare, ei sugerand in mod metaforic cele mai importante taine care-i sunt oferite omului spre cunoastere: florile simbolizeaza natura, ochii omul, buzele cuvantul sau poate chiar iubirea si mormintele bineinteles moartea.

In aceasta poezie lumina apare in doua ipostaze antitetice, prima este "Lumina altora" care rapeste frumusetea lumii, idee sugerata de personificarea "sugruma vraja nepatrunsului ascuns". Folosind conjunctia adversativa "dar" autorul insista asupra opozitiei fundamentale dinte cele doua ipostaze ale luminii, cea de a doua ipostaza, lumina eului potenteaza, adanceste misterul lumii. Acesta idee este foarte bine ilustrata de comparatia: "eu cu lumina mea sporesc a lumii taina/...cum cu razele ei albe luna /.../mareste si mai tare taina noptii"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.