Denumirea si sediul persoanei

Trimis la data: 2015-09-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_T
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Necesitatea individualizarii subiectelor de drepturi in cadrul circuitului juridic se manifesta intotdeauna cu aceeasi tarie, adica fara deosebire dupa cum subiectele sunt persoane fizice sau apartin categoriei persoanelor juridice. Elementul juridic de individualizare - chipul in care se invedereaza personalitatea este, prin excelenta, numele, in ceea ce priveste persoanelefizice iar, corespunzatoare lui - prin finalitate si functiune - se afla denumirea persoanelor juridice, care serveste pentru desemnarea lor.
Persoana juridica are, netagaduit, dreptul la denumirea stabilita in conditiilelegii. Decretul nr. 31/1954 (art. 38) nu foloseste calificarea de ,,drept" cuprivire la denumire - atunci cand reglementeaza acest atribut al personalitatii
juridice - astfel cum se face, in mod expres, atunci cand se refera la dreptul la nume al persoanei fizice (art. 12).

O asemenea calificare este consacrata insa, in cuprinsul dispozitiilor
decretului care instituie ocrotirea drepturilor personale-nepatrimoniale. Printreaceste drepturi, legea (art. 54 al Decretului nr. 31/1954) enumera, in chipdistinct, dreptul la denumire. Diin reglementarea dispozitiilor legale rezulta, asadar, ca denumirea constituieobiectul unui drept subiectiv, al unui drept personal nepatrimonial, apartinandpersoanei juridice.

Ceea ce caracterizeaza insa acest drept, spre deosebirede alte drepturi subiective, este faptul ca persoana juridica nu are facultatea
de a exercita ori nu dreptul la denumire, ci ea are obligatia, impusa de lege,sa-l exercite. De altfel, in general, drepturile persoanelor juridice presupun bligatia, penru ele de a le exercita. Persoana juridica ,,va purta", astfel cum prevede categoric textul art. 38, denumirea ce i-a fost atribuita. Iar, intrucatdreptul la denumire constituie un atribut al personalitatii, el nu este susceptibil
de a se stinge prin prescriptia extinctiva.

Dreptul la denumire, care, in legislatia noastra constituie numai un atribut deidentificare - fara caracter patrimonial - nu este in circuitul civil ; el nu se poate transmite prin act juridic.
In temeiul acestui drept, persoana juridica poate cere rectificarea eroriloreventuale strecurate in registre, cu prilejul inregistrarii ori inscrierii denumirii stabilite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.