Deontologia functionarului public

Trimis la data: 2009-02-08
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 26
Autor: Boniasky
Dimensiune: 85kb
Voturi: 99
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Partea introductivă a proiectului nostru va evidenţia, în primul rând, modalitatea de abordare a acestuia, gândită de noi sub forma unei cercetari în urma căreia sperăm să evidenţiem, bazându-ne pe o analiza obiectivă, cum se reflectă în practică, prevederile deontologice cuprinse în Statutul Funcţionarilor Publici dar şi-n Codul de Conduită. De asemenea un punct important al proiectului nostru îl reprezintă şi redarea principalelor caracteristici ale celor două acte normative de maximă imporanţă pentru conduita funcţionarilor publici dar şi analiza principalelor prevederi pe care acestea le conţin.
 

De asemenea un punct important al proiectului nostru îl reprezintă şi redarea principalelor caracteristici ale celor două acte normative de maximă imporanţă pentru conduita funcţionarilor publici dar şi analiza principalelor prevederi pe care acestea le conţin.
 
a) Abordare şi metodologie Referatul va fi abordat, aşadar, din prisma unei metodologii ce vizează o analiză comparativă între prevederile deontologice cuprinse în documentele sus-enumerate şi care sunt importante dar şi relevante atât pentru studiul comportamentului funcţionarilor publici cât şi a drepturilor şi îndatoririlor acestora, şi modul în care ele se aplică în practică.

Mai exact în ce masură funcţionarii care lucrează în administratia publica respectă prevederile cuprinse în Legea 188/1999, ce face referire la Statutul funcţionarilor publici, luând în considerare şi conţinutul stabilit în Codul de Conduită al acestora.

Ne propunem prin întocmirea acestui proiect să redăm printr-o viziune realistă şi bazată pe documente dar şi situaţii concrete (gen observarea directa a comportamentului funcţionarilor prin interacţiunea directă cu aceştia, în cadrul unor anumite instituţii publice) elemente ce ţin de conduita funcţionarilor publici. Pentru sublinierea acestui aspect vom face referire şi la perioada în care studenţii au efectuat un stagiu de practică în cadrul instituţiilor în care au fost repartizaţi de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Perioada de practică a fost un bun prilej pentru noi, studenţii de a interacţiona cu angajaţii instituţiilor respective, şi de aceea, pe baza prevederilor din Lege şi Cod, la care se vor adăuga şi părerile noastre subiective formate în urma colaborării cu aceştia vom putea contura o scurtă analiză care să reflecte în ce măsură conduita acestora se armonizează sau corespunde cu cea impusă de Cod. Pentru ca proiectul nostru să se încadreze în liniile unei analize cât mai obiective şi realiste vom ţine cont în primul rând, în realizarea lui de principalele aspecte prevăzute de Legea 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici şi de Codul de Conduită al funcţionarilor publici.
 
b)Obiective În realizarea proiectului nostru se impune să conturăm şi câteva obiective pe care urmează să le atingem. Vom începe cu prezentarea unui mic istoric al celor două documente, în care se vor regăsi aspecte ce ţin atât de data apariţiei cât şi a importanţei prevederilor cuprinse în Statut şi în Codul de Conduită. În continuare, vom realiza distincţia între cele două documente a căror caracter se distinge clar prin faptul că în Statut, pe lângă prevederile referitoare la conduita funcţionarilor sunt inserate şi elemente generale cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, mai precis se pune accent pe raporturile juridice care au loc între funcţionarii publici şi autorităţile administraţiei publice locale sau centrale şi care sunt denumite raporturi de serviciu. Se impune aşadar sublinierea acestei distincţii şi axarea apoi strict asupra prevederilor cuprinse în cele două documente.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.