Deontologia functionarului public in asistenta sociala

Trimis la data: 2015-04-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Petcuta alina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Toate datorile morale pe care un functionar le respecta pe durata exercitarii unei functii publice poarta generic denumirea de ,,deontologie". Sintagma ,,deotologie" provine din cuvintele grecesti ,,deon", ,,deontos" care inseamna ,,ceea ce se cuvine", ,,ceea ce trebuie facut" si ,,logos" care inseamna ,,studiu, stiinta".
Deontologia, ramura a Eticii, este stiinta care studiaza obligatiile si comportamentul celor care practica o anumita profesie.
Deontologia are la baza datoria morala, fara a se suprapune insa cu studiul filosofiei sau a teoriei generale a datoriei morale. De asemenea, trebuie precizata o deosebire esentiala intre etica si deontologie. Astfel, in timp ce etica cuprinde studiul filosofic al datoriilor, deontologia este o stiinta aplicata sau aplicabila. Etica este o disciplina filosofica si stiintifica, avand ca obiect de studiu "morala"; cu aplicatibilitate la diferite domenii socio-profesionale, se inpune, in forma particulara, ca etica profesionala.

Morala constituie teoria care se ocupa de cercetarea valorilor, normelor, principiilor si idealurilor etice.
Moralitatea desemneaza sfera "moralei in actiune", respectiv "morala in curs de realizare"; este atitudinea de constiinta si practica fata de morala sociala si cea personala.
Deontologia desemneaza "teoria datoriilor morale; morala profesionala; teorie a datoriilor si drepturilor in exercitarea unei profesiuni". Ca diviziune a eticii, la frontiera dintre "morala" si "drept", dezvoltata in termenii eticii profesionale, in sens restrins deontologia acopera cadrul de investigare a drepturilor, indatoririlor si etaloanelor de actiune, de apreciere si comportare intr-un domeniu al vietii social-utile.

Asadar, etica este filosofie si stiinta a ethosului in care, de la un moment al dezvoltarii social-istorice, intra si preocuparile privind ceea ce ar trebui sa fie, sa devina, ceea ce se doreste a fi, a deveni omul si omenirea in inteles de valoare-ideal, deopotriva imperativ si aspiratie intru depasirea starii existente, apreciate ca nesatisfacatoare. Etica implica traiectul transformarii rational concepute, simtite, dorite, alese si voite, pe linie de actiune a omului - concentrare de convingere, atitudine si comportament; este un demers care studiaza conduita umana.

Etica reprezinta ansamblul regulilor de conduita impartasite de catre o anume comunitate, reguli fundamentate pe distinctia intre bine si rau.
Morala reprezinta totalitatea mijloacelor pe care le folosim pentru a trai in armonie,
ansamblul de prescriptii concrete adoptate de catre indivizi sau colectivitati.Deontologia reprezinta ansamblul regulilor dupa care se ghideaza o organizatie, institutie, profesie, prin intermediul organizatiilor profesionale, care devin instante de elaborare, aplicare si supraveghere a acestor reguli.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.