Deontologia profesionala: relevanta codurilor deontologice

Trimis la data: 2020-12-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere.........................................................................................................................3
Aspecte privind codul deontologic........................................................................4
Importanta codului deontologic............................................................................6
Etica profesionala ca element de success al unui specialist............................................9
Datoria - categoria de baza a eticii/deontologiei profesionale.......................................11
Concluzii......................................................................................................14
Bibliografie...................................................................................................16

Introducere

Responsabilitatea etica, componenta a conceptului larg de responsabilitate sociala, obliga organizatiile de orice tip sa intreprinda ceea ce este just, corect si echitabil, chiar daca nu sunt silite sa procedeze astfel de actele normative existente la un moment dat. In prezent, responsabilitatea sociala a organizatiilor de orice tip trebuie privita dintr-o perspectiva complexa, ca fiind ceea ce societatea asteapta din partea evenimentelor/proiectelor responsabile din punct de vedere ecologic, economic, juridic, etic si filantropic. Calea concreta si eficace pentru satisfacerea acestui deziderat o reprezinta abordarea constienta, realista, curajoasa si neintrerupta a combinarii, de catre toate organizatiile fata de responsabilitatea sociala.

Etica, in opinia lui Dimitrios Buhalis si Eric Laws, reprezinta un set de reguli care definesc ceea ce este drept si gresit in conduita noastra. Din aceasta definitie reiese intrebarea despre ceea ce ar putea reprezenta regulile. Acest termen poate include: legislatia, codurile de conduita nescrise, dar general acceptate drept ghiduri de comportament. Prin urmare, fiecare individ are propriile sale idei despre ceea ce inseamna un comportament etic bazat pe propriile sale valori1.

Codurile de etica au aparut in Statele Unite ale Americii si in Europa la inceputul secolului al XX-lea. Desi nu se pot identifica clar elementele care au determinat aparitia lor, exista opinia ca ele au evoluat din acele scurte foi volante pe care erau tiparite cateva reguli obligatorii de comportament in fabrici. In acelasi timp, asociatiile profesionale ale jurnalistilor incepeau in secolul al XX-lea sa-si puna problema protectiei lor. De exemplu, in SUA, primul cod de etica a fost dezvoltat in anul 1924 ca o forma a jurnalistilor profesionisti de a se apara de managerii si autoritatile care ii tratau abuziv. In Franta exista o experienta asemanatoare, tot in domeniul mass-media. Cu toate acestea, boom-ul codurilor de etica la nivel organizational a fost inregistrat in anii 70 - 80, in SUA, ca urmare a accentuarii discutiilor la nivel guvernamental pe marginea coruptiei si comportamentelor de business lipsite de integritate.

Codul de etica nu este doar un set de reguli, in multe organizatii este folosit in formarea profesionala si in comunicarea interna, acestea incercand, astfel, sa informeze cat mai bine propriii angajati cu privire la constrangeri si beneficii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.