Deosebiri intre manageri si lideri

Trimis la data: 2011-03-04 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1056
Autor: Mihaella_22 Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.1. Definirea managerului
In literature de specialitate definitiile managerului formulate de specialisti difera. In general, se constata 2 abordari principale. O prima abordare, include in categoria managerilor nu numai cadrele de conducere propriu-zise, dar si personalul de specialitate. Pentru o asemenea abordare pledeaza Peter Drucker, dupa ce face o analiza evolutiva a cadrelor de conducere. O a doua tendinta include in categoria managerilor numai persoanele care efectiv detin posturi manageriale, adica carora le sunt nemijlocit subordonati alti componenti ai firmei, ce iau decizii de conducere, care influenteaza in mod direct actiunile si comportamentul altor persoane.

1.2.Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor managerilor
Managerii trebuie sa posede o serie de calitati, cunostinte, aptitudini si comportamente necesare tuturor componentilor firmei, cat si o serie de cunostinte si aptitudini specifice acestui domeniu.

Din prima categorie fac parte: inteligenta, memoria, spiritul de de observatie, capacitatea de concentrare, sanatatea, caracterul, calitatile necesare in orice profesie, dar la dimensiuni sporite sporite pentru manageri, data fiind complexitatea si dificultatea proceselor manageriale.

Pe langa calitatile native mentionate, managerii trebuie sa posede intr- o proportie sporita si o serie de cunostinte economice, psiho- sociologice, juridice, tehnice, matematice si statistice, de cultura generala si aptitudini de autoperfectionare continua, de a lucra in echipa. Evident, fiecare manager este necesar sa detina calitatile, cunostintele si aptitudinile mentionate.

Proportia in care se recomanda sa fie acestea variaza, in principal, in functie de nivelul ierarhic la care- si desfasoara managerul munca. Cu cat nivelul ierarhic este mai ridicat cu atat calitatile native, cunostintele si aptitudinile manageriale sunt necesare cu intensitati superioare, diminuandu- se in schimb ponderea cunostintelor, deprinderilor si aptitudinile de executie.

Indiferent insa de nivelul ierarhic, capacitatea de a decide, cunostintele manageriale, cunostintele economice, abilitatea de a dirija oamenii si capacitatea de autoperfectionare continua au un rol prioritar, asa cum indica si rezultatele unei anchete, la care ne- au raspuns managerii din firme, din 28 de tari.

Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor manageriale reprezinta, de fapt, o sinteza a variantelor puncte de vedere sustinute de diversi specialisti. Astfel este foarte cunoscut in literatura de specialitate carinte ca un manager sa intruneasca capacitate, cooperare, constiinciozitate, curiozitate si creativitate.

Numerosi autori pun accent pe dorinta de a conduce, de a detine puterea, pe aptitudinea de a asculta, de a poseda cunostinte manageriale, de a avea cunostinte psihosociologice.

1.3. Tipuri de manageri si stiluri manageriale
Principalii factori care determina tipul si stilul managerial sunt urmatorii:tipul sistemului managerial al firmei, personalitatea managerilor, amploarea competentelor acordate acestora, potentialul si personalitatea subalternilor, natura proceselor de munca implicate, cultura firmei, intensitatea si continutul influentei organizatiei sindicale.

Prin tip de manager desemnam ansamblul de caracteristici principale referitoare la calitatile, cunostintele si aptitudinile proprii unei categorii de cadre de conducere, ce le confera, in esenta, aceeasi abordare in ce priveste aspectele de baza ale proceselor si relatiilor manageriale, ale comportamentului managerial.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.