Departamente si firme de relatii publice

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marea majoritate a specialistilor lucreaza pentru departamentele de relatii publice sau de comunicare ale unor organizatii bazate pe profit. Un sondaj recent a stabilit ca din cele mai mari 1500 de corporatii americane peste 85% dispun de un asemenea departament.
Firmele de relatii publice ofera o gama larga de servicii, inclusiv consiliere, in schimbul unei taxe. Clientii lor sunt, in primul rand, organizatii care dispun de un personal reduc in relatii publice sau care doresc servicii specializate.
Departamentele de relatii publice sunt organizate, dupa W.S. Dunn, in functie de urmatorii factori:misiune si obiective: scopurile departamentului de relatii publice trebuie sa reflecte scopurile conducerii;genul de produse si servicii pe care este axata o organizatie exercita o influenta specifica asupra structurii departamentului; tipul de operatiuni si extinderea geografica a unei firme au un anumit efect asupra structurii departamentului de relatii publice;

prezenta pe piata sau vizibilitatea organizatiei. Cu cat aceasta este mai mare, mai cunoscuta sau are o cota de piata mai mare, deci un mediu mai complex de desfasurare a activitatii, cu atat mai mult va avea nevoie de un departament de relatii publice mai puternic.
Departamentul de relatii publice are rolul de a asigura comunicarea interna si externa a organizatiei, astfel incat printr-o comunicare eficienta sa se castige si sa se mentina increderea diferitelor categorii de public; in acest fel, organizatia va beneficia, la nivelul opiniei publice, de o imagine pozitiva.

Marile departamente de profil pot fi impartite in sectii specializate: relatiile cu presa, relatiile cu investitorii, relatiile cu consumatorii, relatiile guvernamentale, relatiile cu comunitatea, relatiile cu personalul angajat etc. Departamentul de relatii publice are sarcini legate de: Nu exista un model standard de organizare a departamentului de relatii publice. Structura acestuia depinde de dimensiunea organizatiei, de tipul si amploarea activitatilor, precum si de mediul in care lucreaza organizatia.

Exista departamente formate din una sau doua persoane, dar si departamente cu peste 200 de angajati. S-a constatat ca, in medie, in majoritatea departamentelor lucreaza circa 10 specialisti.
In general, schema de organizare a unui asemenea departament, cuprinde urmatoarele pozitii: Seful departamentului: planifica si conduce programele de relatii publice, consiliaza liderii organizatiei, administreaza personalul din cadrul departamentului, ia decizii in ceea ce priveste politica de comunicare a organizatiei si stabileste programele de relatii publice si bugetele acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.