Depozite de gunoaie si sursele de apa din Valea Calugareasca

Trimis la data: 2009-02-17
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 37
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 314
Autor: Ana maria
Dimensiune: 63kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cand au inceput sa fie constientizate ca problema deseurile? La aceasta intrebare nu se poate da un raspuns clar. Se stie ca inca de la inceputul epocii crestine in Imperiul Roman exista un sistem de salubritate organizat. Dar asa cum s-a imtamplat si cu multe alte realizari valoroase si acestea a fost temporar pierduta in timpul migratilor.
Valea Calugareasca este o comana renumita prin viile si vinurile sale. Ea se intinde atat pe dealuri, cat si pe ses. Pe la poalele dealurilor sale, e strabatuta de drumul national DN 1B.

Localitatea incepe inainte de kilometrul 10, venind dinspre Ploiesti spre Buzau si se intinde pana la Albesti, e despartita de cateva sute de metrii de drumul care merge in sus, in stanga spre Urlati, iar in jos in dreapta spre Urziceni. Putem spune ca se afla la doi pasi de Ploiesti si la 75 de kilometri de Bucuresti. Lungimea totala a soselei nationale care strabate comuna este de 7,5 kilometri. Aceasta a fost asfaltata in 1932 de o societate suedeza, pe terasamentul cel vechi: inca din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866) se construisera poduri de ciment peste soave.

Situata atat in zona colinara, cat si pe campie e o localitate bogata cuprinzand pe dealuri, vii, paduri, fanete, livezi iar la campie lanuri de grau si porumb. Vecinatatile comunei sunt: la est – Albesti Paleologu si Urlati, la nord – Plopu, la sud – Dumbrava, la vest – satul Chitorani si comuna Bucov, Berceni Rafov.

Despre dealurile din judetul Prahova, din acestea fac parte si colinele acestei comune, iata ce scrie Gheorghe Niculescu: “ Incadrarea intre regiunea muntoasa, impadurita si mai slab populata si regiunea de campie, cu asezarile compacte si intinse terenuri agricole, dealurile subcarpatice se detaseaza ca un tinut aparte. Peisajul general atrage atentia prin relieful nu prea accidentat, prin vaile largi cu terase, in lungul carora localitatile se tin lant, prin coastele ocupate de livezi de pruni, meri, peri si nuci, vii sau petice de padure.

Pe langa relieful primitor, climatul monderat (temperaturi anuale de 8-10 C), lipsit de gerurile muntelui (circa -2 C in ianuarie), dar si de arsita campiilor (18-20 C in iulie), a jucat la timpul sau, un rol favorabil in poluarea dealurilor. Precipitatiile totalizeaza circa 650-950 mm pe an (80-100 mm iulie, 35-45 mm in ianuarie). Zapezile sunt mai putin abundente decat in regiunea de munte, iar stratul de zapada cu grosimi de circa 10 cm spre ses si 50 de cm spre nord, dureaza 60-90 de zile pe an.

Dispozitia reliefului si orientarea vailor determina caracterul de adapost al climei. Vanturile au intensitatea in general redusa, iar vaile canalizeaza curentii de aer in lungul lor.”Populatia actuala a comunei este de 10.600 locuitori, ponderea detinand-o adultii si persoanele in varsta, numarul celor de pana la 18 ani este 2.850.

Oamenii locuiesc atat in case gospaderesti, mai vechi sau mai noii, cat si in blocuri de locuinte. Prima colonie de blocuri s-a construit in apropiere de “Chimica”, in deceniul al saselea al secolului trecut. Comuna are insa telefonie inca din 1908, acum are o cladire moderna de posta. In comuna exista instalatie de apa curenta si de curand in anumite cartiere, s-a introdus gazul metan.

Valea Calugareasca este o comuna mare, ce cuprinde satele: Arva, Coslegi, Darvari, Pantazi, Rachieri, Radila, Schiau, Valea Calugareasca (resedinta), Valea Larga, Valea Mantei, Valea Nicovani, Valea Poienii, Valea Popii, Valea Ursoii si Varfuri (Dosuri). S-ar mai pupae adauga o “vale”: Valea Saraca. Numele vechilor sate si catune Izvorani, Poiana, Cernatesti, Negovani etc. sunt atestate documentar inca din secolul al XV –lea, mai frecvent in secolul al XVI –lea. Are o suprafata totala de 5.500 hectare, din care numai 1.710 hectare arabil.

Din punct de vedere geografic, dealurile comunei Valea Calugareasca fac parte din culmea care se intinde intre Bucovel si Buzau. Dum I. Brezeanu face referire la culmea dintre Teleajen si Buzau, din care se lasa mai multe plaiuri catre rasarit (spre Buzau).

In regiunea de mijloc a judetului, aceasta culme se desface intr-o multime de dealuri, purtand, in general numele de Dealul Mare. Autorul specifica faptul ca Teleajenul se intalneste la targul Valea Larga cu Telejenul, care la randul lui colecteaza o multime de paraie pe dreapta, dintre care Valea Popii si Facaeanca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.