Deprinderile motrice

Trimis la data: 2009-07-09
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 3144
Autor: Oany
Dimensiune: 17kb
Voturi: 82
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A. Demeter defineste deprinderile motrice ca fiind “ reflexe conditionate cu un grad mai redus de stabilitate bazate pe repetarea interactiunilor dintre reactiile chinestezice, vizuale, auditive etc. care sosesc concomitent la nivelul zonelor corticale somatosenzitive, auditive, vizuale “. Prin aceasta definitie subliniaza substratul fiziologic al deprinderilor de miscare.
Clasificarea deprinderilor motrice se poate face in functie de mai multe criterii :
1.in functie de aria de automatizare se clasifica in:
a.elementare, care sunt complet automatizate. Cuprind miscari cu caracter fazic, care se repeta in aceeasi succesiune – cele cu caracter ciclic: mers, alergare, ciclism;
b.complexe, care sunt partial automatizate (aciclice). Sunt formate din cele elementare si alte miscari neautomatizate sau incomplete automatizate.

2.in functie de finalitatea folosirii lor se clasifica in :
a.de baza si utilitar aplicative, folosite in viata cotidiana, dar si in sport (mers, alergare, sarituri, aruncare-prindere, transport de greutati, catarare-escaladare, tarare);
b.specifice ramirilor si probelor sportive (elementele si procedeele tehnice).

3.in functie de nivelul participarii sistemului nervos la formarea lor, se clasifica in:
a.propriu-zise, care se obtin prin exersari stereotipe, cu numar mare de repetari (gimnastica, patinaj, sarituri de la platforma etc.);
b.perceptiv-motrice, la care invatarea este influentata de ambienta (oina, tir, tir cu talere, jocuri dinamice);
c.inteligent-motrice, unde apare adversarul (jocuri sportive, lupte, box,

Caracterul deosebit si locul pe care-l ocupa deprinderile motrice de baza in sfera deprinderilor motrice constau in faptul ca pot fi transferate si utilizate cu eficienta in toate activitatile specific umane care contin si o componenta motrica. Pentru acest motiv deprinderile motrice de baza formeaza nucleul sociomotricitatii umane si se constituie intr-un obiectiv instructiv-educativ fundamental al educatiei fizice scolare, profesionale, educatiei fizice a militarilor si intr-o componenta a procesului de instruire sportiva a copiilor si juniorilor in cadrul pregatirii fizice multilaterale a acestora ca sportivi.

In stabilirea locului in lectie a formarii deprinderilor motrice de baza trebuie plecat de la faptul ca ele reprezinta o componenta a procesului instructiv-educativ. Daca stadiul didactic este de invatare sau consolidare, aceasta veriga se plaseaza dupa influentarea selectiva a aparatului locomotor. Daca stadiul didactic este de perfectionare sau generalizare, veriga respectiva se plaseaza mai spre sfarsitul lectiei. Deprinderile care solicita organismul in regim de efort, de viteza-indemanare se plaseaza inaintea deprinderilor care solicita organismul in regim de forta sau rezistenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.