Descentralizarea , autonomia si tutela administrativa

Trimis la data: 2015-04-20
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: o1wolf
Dimensiune: 155kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ansamblul serviciilor intr-o tara este amenajat dupa un sistem de centralizare sau descentralizare , de autonomie sau subordonare.
In mod traditional , studiul organizarii administratiei publice include o analiza complexa a sistemului administratiei publice , analiza ce are ca punct de plecare principiile generale ale organizarii sistemului administratiei publice , criteriile de construire si structura acestuia pentru ca , in final , sa fie aprofundate componentele sistemului administratiei publice.
Autonomia locala este considerata ca fiind una dintre cele mai eficiente forme de autogestiune administrativa, asigurand, un inalt grad de democratie, colectivitatile teritoriale autonome fiind ,,veritabile contraputeri" , calitate in care pot sa previna abuzul guvernului central. Autonomia locala reprezinta dreptul recunoscut unitatilor administrativ-teritoriale de a-si satisface interesele proprii, dupa cum considera oportun, cu respectarea legalitatii, dar fara interventia puterii centrale. Autonomia locala este numai administrativa si financiara, nu si politica.

2. Descentralizarea administrativa reprezinta procesul transferului de autoritate si responsabilitate administrativa si financiara de la nivelul statului la nivelul colectivitatilor teritoriale locale. Descentralizarea administrativa nu trebuie confundata cu descentralizarea politica, care presupune ca puterea legislativa este impartita intre stat si autoritati legislative regionale sau federate. Descentralizarea administrativa nu va pune deci in discutie, unitatea legislativa a statului, unitatile administrativ-teritoriale dispunand doar de competente administrative si nu de putere legislativa.

3. Autonomia regionala administrativa este activitatea executiva avand ca finalitate realizarea unor valori politice locale, desfasurata in regim de putere publica, de autoritati si institutii autonome fata de stat, care reprezinta colectivitatile situate in perimetrul unitatilor administrativ-teritoriale de nivel intermediar regional. De asemenea, se considera ca valorile politice pe care le realizeaza autoritatile administratiei publice locale sunt cele care corespund intereselor colectivitatilor teritoriale pe care le reprezinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.