Descoperirile lui Joshua Lederberg

Trimis la data: 2007-01-20 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Emilia Catana Dimensiune: 617kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Date biografice. Joshua Lederberg, genetician şi microbiolog american, s-a născut în anul 1925 în statul New Jersey ca fiu a doi emigranţi palestinieni. Deşi părinţii lui îi prevedeau o carieră religioasă, Joshua s-a simţit atras de ştiinţă de la o vârstă fragedă; într-o temă din clasa a şaptea el a scris că vrea să devină “ca Einstein”, să “descopere câteva teorii în ştiinţă”.

În perioada adolescenţei îşi petrecea majoritatea timpului în biblioteca publică din New York, citind lucrări în domeniul ştiinţelor, matematicii, istoriei, filozofiei, dar şi literatură. Printre ele se afla cartea lui Paul de Kruif, “The Microbe Hunters” (Vânătorii de microbi), care îi prezenta pe primii bacteriologi ca Pasteur sau Koch ca fiind adevăraţi eroi ce urmăreau binele omenirii. După cum chiar el îşi aminteşte, această carte l-a direcţionat ireversibil către o carieră în cercetarea medicală.

Primele cercetări. În timp ce studia la universitatea Columbia, în departamentul de zoologie s-a răspândit vestea descoperirii ADN-ului ca materialul genetic al pneumococilor. Aceasta l-a motivat pe Lederberg să aprofundeze studiul bacteriilor din perspectivă genetică. În special, el urmărea să contracareze axioma conform căreia bacteriile sunt organisme primitive ai căror urmaşi sunt identici din punct de vedere genetic.

După primele eşecuri în experimentul său, Lederberg i-a propus o colaborare expertului în bacteriologie Edward Tatum, împreună cu care a studiat reproducerea bacteriei intestinale Eschericia coli.Rezultatele. Experimentele lui Lederberg cu bacteria E. coli au demonstrat că anumite tulpini ale acestei bacterii sunt capabile să intre într-un stadiu în care se “împerechează” şi fac schimb de gene. Această descoperire a arătat, în primul rând, că diverse generaţii ale aceleiaşi bacterii sunt diferite genetic şi deci se pretează la analiză genetică, iar în al doilea rând, modul în care bacteriile evoluează şi obţin trăsături noi, cum ar fi rezistenţa la antibiotice.

Descoperirile ulterioare. După ce şi-a obţinut doctoratul cu o teză despre cercetarea în domeniul recombinării genetice, la numai 22 de ani, Lederberg a început, împreună cu viitoarea lui soţie şi cu câţiva studenţi de la Universitatea din Wisconsin, cercetări genetice. În următorii 12 ani, ei au publicat o serie de rezultate experimentale originale. Cea mai importantă descoperire a fost cea a transducţiei virale: capacitatea bacteriofagilor de a transfera fragmente de ADN de la o bacterie infectată la alta. Tehnica a fost folosită intens în ingineria genetică a anilor 1970.
Transducţia

Definitie. Procesul prin care ADN-ul unei bacterii -donor- se transferă în genomul altei bacterii -acceptor- prin intermediul unui bacteriofag. De curând s-au descoperit transducţii între celulele eucariotelor prin intermediul unor virusuri caracteristice acestora. Acest proces se desfăşoară natural, dar este folosit şi în laborator ca metodă de transfer al genelor.

Există două metode prin care ADN-ul unei celule bacteriene poate ajunge în genomul unuivirus, şi deci două moduri de recombinare a ADN-ului procariotelor: trandsducţia generalizată şi transducţia restrictivă

Transducţia generalizată. Procesul de transducţie generalizată la bacterii începe prin ataşarea bacteriofagului la celula-gazdă şi injectarea ADN-ului său în aceasta. Apoi, o enzimă produsă de bacteriofag divide ADN-ul celulei gazdă în fragmente mai mici. Bacteriofagul foloseşte celula ca să îşi replice ADN-ul şi să producă proteine specifice lui.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.