Descriere stiintifica pt. Castelul Peles

Trimis la data: 2002-11-12
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 16
Autor: Emilia Tudor
Dimensiune: 7kb
Voturi: 660
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Carol vine în ţară ca principe ,după lovitura de stat împotriva lui Alexandru Ioan Cuza .În acelaşi an a venit şi la Sinaia unde este găzduit la mănăstirea din localitate .Plăcându-i locul el îşi exprimă dorinta de a-şi clădi aici o reşedintă de vara si decide ridicarea castelului în localitatea care se numea Podul Neagului ,pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse .
În noiembrie 1869 ,la îndemnul miniştrilor săi Carol 1 se căsătoreşte cu principesa Elisabeta de Wield ,fiica lui Albreght Duce de Prusia .În aceste condiţii se punea problema unei reşedinte de familie .

Lucrările încep în toamna anului 1873 ,iar la 10 august 1875 a fost pusă piatră de temelie a castelului .Războiul de independenţă din 1877-1878 a întrerupt lucrările care se vor relua în primavara anului 1879.Înaugurarea oficiala are loc la 7 oct. 1883 iar construcţia parcurge doua etape.

Arhitecţii castelului, în prima etapa (1878-1883)Wilhem Doderel şi Johannes Schultz au conferit arhitecturii exterioare un pronunţat stil renascist german .Aceasta se caracterizeaza în linii mari prin asimetria diferitelor corpuri şi turnuri ,utilizarea predominantă a lemnului sculptat alcătuirea planurilor verticale şi integrarea într-un peisaj pitoresc. Alte lucrări se vor desfăşura începând din 1893 , transformarile şi amplificarile considerabile au fost făcute de arhitectul ceh, Karel Liman

Terasele castelului concepute iniţial în stilul renasterii italiene târzii sunt ornamentate cu statui ,vase ,coloane,fantani care concură cu arhitectura peisagistica a ansamblului

Este de remarcat faptul că arhitecţii din ambele perioade au reuşit să îmbine şi în decoraţia interioară diferite stiluri:renasterea italiana tarzie ,baroc german si austriac ,stilul anilor 1900,turcesc .

Patrimoniul artistic al castelului este divizat în mai multe categorii :decoratia din lemn ,mobilierul,vitraliile,armele şi colectia de arta(plastica si decorativa).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.