Descrierea plantelor otravitoare si a substantelor toxice - prezentare power point

Trimis la data: 2008-01-19 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Catalin Ristea Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ciuperci.Subiectul intoxicat isi pierde luciditatea si trece de la o veselie extraordinara la o stare de nebunie furioasa. Starea de agitatie, insotita de confuzie mintala, este calificata drept nebunie panteriana. Aceasta criza dureaza cateva ore si se termina prin-tr-o faza comatoasa de 3-8 ore la capatul careia cel intoxicat se trezeste spontan.Vindecarea totala se produce dupa 24 de ore

ANGIOSPERME:

Toate partile plantei, dar mai ales semintele, contin o substanta a carei toxicitate are o actiune exercitata asupra sistemului nervos central sub as-pectul paraliziei. Papaver somniferum sau macul este o planta cultivata ca medicinala si ornamentala, iar uneori se intalneste ca specie pe locuri ruderale, in culturi de cereale paioase. Principala substanta extrasa din mac este opiul din care se extrag morfina, codeina, papaverina.

Animalele intoxicate cu mac prezinta tulburi ner-voase si digestive, respiratie greoaie.La om, opiul in doze mici determina la inceput o surescitare, apoi un somn profund, presarat de vise, scaderea secretiei salivare ori constipatie.(anexa 8) Hypericum perforatum – numita si pojarnita sau sunatoare este o planta frecvent in-talnita prin fanete, tufisuri, coline. Actiunea substantei principale numita hiperi-cina se exteriorizeaza la nivelul pielii depigmentate printr-un proces inflamator. Aesculus hippocastanum – numit castanul porcesc este un arbore inalt pana la 30 m, cu coroana sferica sau piramidala.

Este unul din cei mai cunoscuti arbori orna-mentali, fiind cultivati in toata tara prin gradini, parcuri, pe marginea strazilor. Semintele, mai ales in stare proaspata ,sunt capabile sa intoxice atat, a-nimalele cat si omul, victime facand mai ales in randul copiilor. Conium maculatum – cucuta- este o planta comuna in toata tara. Toxina –coniina- pe care o contine, actioneaza asupra sistemului nervos, avand efecte paralizante. Hyoscyamus niger –maselarita- este o planta care creste prin locuri ruderale, pe maidane si este comuna in toata tara.

Toate organele plantei sunt otravitoare atat in stare verde cat si sub forma de fan sau nutret insi-lozat. Semnele otravirii difera de la o specie la alta si in functie de cantitatea ingerata. La cai- deglutie grea, sete, neliniste,frisoane, slabiciune,accese convulsive violente, paralizie generala. La porci, caini si pisici- vomitare puternica.

Solanum tuberosum sau cartoful este o planta comuna in toata tara, ca planta cultivata pentru tubrculii sai utilizati in hrana omului,a ani- malelor sau in scopuri industriale. Tuberculii tinuti la soare, incoltiti, rau conser-vati in pivnite umede isi maresc cantitatea de salo-nina. Toxicitatea vrejilor uscati se micsoreaza dar nu dispare.

GYMNOSPERME

Taxus baccata numita si tisa este un ar-bust sau arbore cu frunze acciculare, persistente.
Creste foarte incet, dar are o viata lunga.Este o spe-cie des intalnita sporadic, dar se cultiva ca arbust ornamental ori pentru garduri vii. Toxicitatea este cunoscuta din antichitate.

Theophast ne spune ca frunzele sunt veninoase pentru animale.Poporul grec credea ca aceasta planta este asa otravitoare incat era destul ca un om sa treaca pe langa ea pentru a fi in pericol de moarte. Iulius Caezar povesteste ca galii otraveau sage-tile lor cu sucul extras din ’’fructul’’de tisa.Vergiliu sfatuia pe crescatorii de albine sa se fereasca de a a-vea acest arbore in apropierea stupilor, florile fiind otravitoare pentru albine.

Cele mai sensibile animale la intoxicatia cu frun-ze de tisa sunt calul, magarul si catarul.(anexa 6)
Thuja orientalis-numit si arborele vietii este o planta lemnoasa de 5-10 m inaltime, cu co-roana deasa. Planta contine un ulei eleric, si produ-ce intoxicatii in general mortale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.