Desfiintarea casatoriei

Trimis la data: 2006-05-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 2703
Autor: Corneliu Dimba
Dimensiune: 21kb
Voturi: 121
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desfiintarea casatoriei
Cauzele care determină nulitatea constau în nerespectarea unor condiţii impuse de lege anterior sau concomitent încheierii ei spre deosebire de cauzele care duc la divorţ, ce sunt efecte de viitor.
Desfiintarea casatoriei
Desfiintarea casatoriei
În afara de cazurile de nulitate prevazute de lege există şi nulităţi virtuale admise de literatura de specialitate.
„Codul familiei prevede cazurile de nulitate a căsăstoriei în art.19 şi 21, tot astfel art.134, Codul civil, şi art.47 din Decretul nr.32/31.01.1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei. Decretul nr.278/1960 privitor la acte de stare civilă referitor la nulitatea căsătoriei pentru necompetenţa delegatului de stare civila” – ratione materiae - , afară de cazul în care persoana competentă a exercitat în mod public atribuţia de delegat de stare civilă, datorată, ideii de aprenţă – error communis facit ius - şi cum că căsătoria este valabilă.

Desfiintarea casatoriei
În ceea ce priveşte, nulitatea virtuală, implicată în materia căsătoriei deosebim două nulităţi admise de litaratura juridică: în cazul unei căsătorii fictive şi în cazul căsătoriei între două persoane de acelaş sex. „S-a decis că încheiarea căsătoriei mai înainte de împlinirea termenului de opt zile ( în prezent zece zile) prevăzut de lege nu duce la nulitatea căsătoriei, ci numai la sancţiuni împotriva delegatului de stare civilă”.

Ca şi în dreptul comun, nulitatea căsătoriei poate fi absolută şi relativă, cu unele excepţii. „Astfel în unele cazuri, în interesul menţinerii căsătoriei, aceasta poate fi confirmată chiar dacă este vorba de nulitate absolută. De asemenea, în cazul căsătoriei putative, efectul retroactiv al nulitaţii căsătoriei este înlăturat în privinţa soţului de bună-credinţă”.

Nulitatea absolută
Desfiintarea casatoriei
Nulitatea absolută se sancţionează în cazul nerespectării dispoziţiilor legale privind încheierea căsătoriei ( Potrivit art. 1 Decretul nr.32 din 1954, validarea căsătoriei încheiate înainte de punerea în aplicare a Codului familiei se stabileşte conform cu dispoziţiile legii în vigoare la data încheierii. Însă, în privinţa nulitaţii, trebuie să se ţină seama de prevederile Codului familiei, după distincţiile facute de art. 1 Dectrecul nr.32 din 1954 ).

Cazuri de nulitate absolută
Desfiintarea casatoriei
I. Căsătoria a fost încheiată cu încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la vârsta matrimonială (art.19 şi 4 Codul familiei). Deşi această nilitate este absolută, ea poate fi, totuşi, acoperită în următoarele situaţii (art.20 Codul familiei):

Desfiintarea casatoriei
1- Adrian Pricopi, DEPTUL FAMILIEI, Bucureşti, 2005, Ed. Fundaţia România Mare, p.22;
2- Ion P.Filipescu, TRATAT DE DREPTUL FAMILIEI, Ediţia a V-a, Bucureşti, 2000, Ed. AllBeck, p.175 ;
3- Adrian Pricopi, DEPTUL FAMILIEI, Bucureşti, 2005, Ed. Fundaţia România Mare, p.22;
 Dacă soţul care nu avea vârsta legală pentru căsătorie a împlinit-o între timp până la constatarea nulităţii.
 Dacă soţia a dat naştere unui copil. Naşterea acestui copil demonstrând că soţii au împlinit vârsta pupertăţii; copilul urmând să fie crescut şi educat în cadrul familiei.
 Dacă soţia a rămas însărcinată.

II. Căsătoria a fost încheiată de către o persoană care era deja căsăstorită. Aici avem un caz aparte şi anume principiul monogamiei (art.19 şi 5 Codul familiei).
„Nulitatea nu se acoperă prin încetarea cauzei, ei, după încheierea căsătoriei, ceea ce înseamnă că cea de-a doua căsătorie este lovită de nulitate chiar dacă prima căsătorie a fost desfăcută prin divorţ sau a încetat după data încheierii celei de-a doua, până la constatarea nulităţii ei”. În cazul declarării morţii prin hotărâre judecătorească cea de-a doua căsătorie e valabilă dacă a fost încheiată în intervalul de timp de la data fixată prin hotărâre ca fiind aceea a morţii şi data rămânerii definitive a hotărârii declarative de moarte.

O altă situaţie este aceea la care se referă art.22, Codul familiei, şi anume, când soţul celui declarat mort se recăsătoreşte, iar ulterior se reîntoarce cel declarat mort, se impune a şti care dintre cele două căsătorii este valabilă. „Art. 22, Codul familiei dispune că în cazul în care soţul unei persoane declarată moartă s-a recăsătorit şi după-aceasta hotărârea declarativă de moarte este anulat, atunci căsătoria cea noua rămâne valabilă, iar prima căsătorie se consideră desfacută pe data încheierii noii căsătorii”. Această situaţie nu se aplică în cazul în care soţul celui ce fusese declarat mort este de rea-credinţă, astfel în cazul în care se realizează o căsătorie bazată pe astfel de mijloace aceasta va fi declarată nulă. Deasemenea şi pentru bigamie, căsătoria încheiată de soţul celui declarat dispărut prin hotărâre judecătorească este lovită de nulitate.

III. Căsăsătoria între persoane care sunt în gradul prohibit de lege; între rudele de linie dreaptă şi colaterală până la gradul patru inclusiv (art.19 şi 6 Codul familiei).
Poate fi lovită de nulitate absolută şi căsăstoria efectuată între adoptat şi rudele sale fireşti în acelaşi grad prohibit de lege (art.19,art.6,art.75 alin.3 din Codul familiei).

IV. Căsătoria încheiată între cel care adoptă şi ascendenţii lui pe de o parte, şi cel adoptat ori descendenţii lui pe de altă parte (art.19 şi art.7, lit. C, Codul familiei).
„În trecut, nulitatea intervenea în acest caz, fie că era vorba de adopţia cu efecte restrâns, fie de adopţia cu efecte depline”.

V. Căsătoria încheiată de alienatul sau debilul mintal (art.19 şi 9 Codul familiei).
Acest tip de căsătorie este interzisă pentru motive de ordin biologic şi pentru faptul că ei nu îşi pot exprima comsimţământul în mod conştient. Persoanele lipsite temporal de facultaţile mintale nu se pot căsători în timpul în care discernământul le lipseşte, consimţănîntul exprimat poate sau nu poate fi valabil.

4 - Ion P.Filipescu, TRATAT DE DREPTUL FAMILIEI, Ediţia a V-a, Bucureşti, 2000, Ed. AllBeck, p.177;
5 - Adrian Pricopi, DEPTUL FAMILIEI, Bucureşti, 2005, Ed. Fundaţia România Mare, p.23;
6 – Ibidem 5, p.24.

VI. Căsătoria încheiată fără respectarea prevederilor art.16 din Codul familiei.
În acest caz nulitatea intervine când lipseşte consimţământul viitorilor soţi. Prin aceasta urmărindu-se, realizându-se şi încălcându-se unele condiţii de fond cerute de lege.
Acest consimţământ lipseşte la încheierea căsătoriei nu numai în cazurile patologice şi condiţiile arătate anterior , ci şi „atunci când căsătoria s-a încheiat, deşi la întrebarea pusă de către ofiţerul de stare civilă viitorul soţ nu a răspuns sau a răspuns negativ”.

VII. Incompetenţa ofiţerului de stare civilă.
Acest fel de nulitate se referă la cazurile în care această calitate nu s-a desfăşurat pe teritoriul unde funcţionarul respectiv îşi are competenţa ( rationae materiae), şi în cazul în care căsătoria nu se încheie între persoanele expres prevăzute de lege ( erro communis facit ius).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.