Designul cercetarii

Trimis la data: 2010-05-04
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 43
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana Boldea
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
4.1 Obiectivele si ipotezele cercetarii
Fenomenul de contact cu institutia penitenciara genereaza stari reactive de anxietate caracterizate prin note crescute la teste obiectivate prin tensiuni, iritabilitate, nervozitate, lipsa de incredere in propria persoana, reactii insotite de modificari neurovegetative.
Tema de studiu a avut ca obiective :
1.Cunoasterea reactiilor psihoafective si comportamentale, a formelor de conflict manifeste si nemanifeste la contactul cu penitenciarul.
2.Masurile terapeutice si reeducative care se impun la nivelul perioadei de detentie, in vederea ameliorarii structurilor de conflict si a unui tratament eficient.

Prin obiectivele propuse am incercat sa verific in ce masura conditiile din penitenciar influenteaza personalitatea detinutului. De asemenea prin studiu am rmarit stabilirea cauzelor care au dus la manifestarea comportamentelor reactive.

Ipoteza
Studiul de fata are la baza ipoteza conform careia exista o strinsa relatie intre conditiile specifice vietii penitenciare si comportamentul agresiv, manifestat prin volenta, la detinutii cu o structura afectiva labila.

4.2 Metodologia de cercetare
Metodele de lucru folosite in realizarea studiului au fost urmatoarele:
1.Consultarea dosarului de penitenciar si a documentelor depuse la dosar;
2.Intervuri si discutii in cadrul intilnirilor de grup;
3.Chestionarul pentru evaluarea starii de sanatate morala a detinutilor;(Anexa 1)
4.Fisa de anamneza individualizata;
5.Studii de caz;
6.Chestionarul 16P.F.

CHESTIONARUL 16 P.F. furnizeaza informatii esentiale referitoare la structura personalitatii subiectilor investigati. Este alcatuit din 187 de itemi care urmaresc evidentiera a 16 trasaturi de personalitate(factori de personalitate de prim ordin), si patru factori de ordinul doi (obtinuti din cei 16 factori de personalitate prin calcul). Intrebarile sunt formulate astfel incit sa premita trei variante de raspuns(afirmativ, negativ si nedecis), exceptie facind factorul B care solicita un sungur raspuns, cel corect.

Cei 16 factori de personalitate vizati, dispun de un numar inegal de itemi (13-26), in functie de compexitatea si dificultatea de a putea fi surprinsi prin modul de formulare al acestora. Anumite trasaturi de personalitate mai complexe si mai dificiil de surprins si evidentiat, necesita un numar mai mare de intrebari, adresate dir perspective diferite.

Chestionarul a fost intocmit astfel incit sa reduca pe cit posibil riscul simularii deliberate, majoritatea intrebarilor fiind indirecte, legate de aspecte carora subiectul nu le sesiza relatia cu insusirea de personalitate vizata, dar despre care se stie prin studiul corelatiilor ca o testeaza. Inainte de aplicarea chestionarului 16 P.F. lotului din subiecti, au fost citite instructiunile cu privire la folosirea acestuia. Foile de profil rezultate in urma despuierii rezultatelor se gasesc in AnexaII(numai a celor ales pentru studiu de caz).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.