Despre Ecumenism - origini, esenta, deziderate

Trimis la data: 2009-05-09
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 1
Autor: Moreanu Miruna
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astazi se vorbeste din ce in ce mai mult despre ecumenism, reuniuni ecumenice, teologie ecumenica, rugaciuni si slujire ecumenica; discutiile antreneaza pasiuni dintre cele mai aprinse, pozitii pro sau contra ale celor doua parti cvasiconstant prezente in salile de conferinte teologice: sustinatorii care afirma cu tarie misiunea ortodoxa facuta in randul neortodocsilor prin adunarile ecumenice si adversarii acestei miscari.
Vom mentiona doar cateva aspecte privind miscarea ecumenica, scopurile acesteia si concretizarea lor in viata Bisericii Ortodoxe.
Intai trebuie amintit ca ecumenismul, ca idee, a aparut la mijlocul sec. XIX in Anglia si America, propunandu-si sa uneasca diferitele confesiuni cretine ce se autointituleaza gresit "biserici". Mai tarziu, in 1948, la Adunarea de la Amsterdam, s-a hotarat fondarea asa-numitului "Consiliu Mondial al Bisericilor", cu sediul la Geneva. Termenul de "ecumenism" a fost introdus la Congresul de la Edinburgh (Scotia) in 1910, Congres al organizatiei I.M.K.A.

condusa de cunoscutul lider francmason John Mott (1865-1955) care a si prezidat lucrarile acestui congres. Semnificativ este faptul ca John Mott nu a ales pentru denumirea miscarii sale termenul de "universalism" (de la latinescul universum - univers), ci analogul grecesc, "oecumenicos" care apartine exclusiv Bisericii Ortodoxe. Copul vadit al acestei substituiri a fost cel de a masca intentiile acestei miscari sub un termen clasic pentru Ortodoxie - acela al ecumenicitatii, universalitatii Sfintei Biserici Ortodoxe - existand pericolul de a identifica candva Sinoadele Ecumenice cu "Consiliul Mondial al Bisericilor".

Dealtfel, chiar una din Bisericile Ortodoxe, cea Rusa, s-a exprimat semnificativ in acest sens, tragand un semnal de alarma, inca din anii trecuti, dupa lucrarile Adunarii a V-a a CMB de la Nairobi:
"Un alt pericol care ameninta grav unitatea crestina si viitorul miscarii ecumenice este iluzia, nutrita de unii participanti la miscarea ecumenica, precum ca C.M.B. ar putea asigura un asemenea grad al apropierii ecumenice a bisericilor membre ale ei, incat una din viitoarele sale adunari generale se va transforma in sinod crestin ecumenic".

Asadar inca dintru inceput, autodenumirea acestei miscari drept "ecumenica" ridica grave semne de intrebare asupra a ceea ce urmareste ea. Noi afirmam ca apartinem de acel ecumenism, vechi si pururi nou, adica de universalitatea Sfintei Biserici Ortodoxe intemeiata de Domnul nostru Iisus Hristos in scopul raspandirii adevarului divin revelat propovaduit de Hristos si infaptuirii mantuirii fagaduite de El. Intre acest ecumenism ortodox si "ecumenismul" promovat de C.M.B. exista contradictii flagrante si deosebiri dogmatice profunde care fac imposibila apartenenta la Sfanta Biserica Ortodoxa Universala si, in acelasi timp, la miscarea ecumenica ce isi impune in ultima vreme conceptiile sale, tot mai insistent si tot mai strain de duhul Ortodoxiei.

Iata principalele puncte inacceptabile pentru un ortodox: Miscarea Ecumenica se bazeaza pe teologia modernista promovata in spatiul eterodox in zorii veacului XX si care sustine intai de toate existenta Sfintelor Taine mantuitoare si sfintitoare si in afara granitelor Bisericii Ortodoxe. Aceasta conceptie care considera gruparile eretice si schismatice ca nefiind complet rupte de trupul Bisericii celei Una, ii face pe teologii modernisti sa afirme ca in tainele (Botez, Mirungere, Hirotonie, s.a.) savarsite de eterodocsi lucreaza acelasi har mantuitor si sfintitor al Sfantului Duh, chiar daca nu in plinatatea lui, ca in Biserica Ortodoxa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.