Despre Johannes Vermeer - pictor

Trimis la data: 2015-03-09
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: ludwig
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Johannes Vermeer (1632-1675), nascut si stabilit in Delft, a fost unul dintre cei mai mari pictori ai Olandei si ai Europei de nord. Specializat in reprezentarea interiorului domestic al vietii de zi cu zi a clasei de mijloc si a activitatilor de rutina, Vermeer nu a fost bogat in timpul vietii, lasand datorii familiei dupa moartea sa. El lucra incet si cu grija, folosind culori deschise si pigmenti scumpi, aratand o preferinta pentru albastru si galben. Recunoscut pentru folosirea fara cusur a luminii, picturile lui Jan aratau doua camere mici in casa sa din Delft, cu aceleasi decoratii si mobilier incadrand aceleasi personaje, de cele mai multe ori femei.

Referate similare:

Desi nu este clar sub indrumarea cui si-a perfectionat arta, se spune ca Vermeer a fost introdus in secretele picturii de Carel Fabritius, fostul student al lui Rembrandt. Intr-o perioada si intr-un oras in care arta inflorea si pretul picturilor scadea, pictorii erau intr-o permanenta competitie pentru noi clienti. Acestia erau membri ai infloritoarei clase de mijloc, care nu doreau scene biblice sau mitologice, ci sa se vada pe ei insisi, surprinsi in activitatile de zi cu zi. In Delft, Vermeer era in competitie cu alti pictori al caror stil se apropia de caravagismul pictorilor din Utrecht, cum ar fi Pieter de Hooch si Nicolaes Maes.

Asemenea multor pictori din timpul sau, Vermeer a pictat primele sale lucrari in tonalitati, folosind culoarea gri sau o paleta limitata de maro si gri, peste care mai multe culori saturate (rosu, galben si albastru) erau aplicate sub forma de glazuri. El producea culori transparente prin aplicarea de straturi slab granulate pe panza, printr-o tehnica numita pointille.

Pictura Femeie cu o balanta este un exemplu al maiestriei lui Vermeer. Lumina, intrand incet pe fereastra, cuprinde usor intreaga camera. Organica si vie, se strecoara pe langa perdelele portocalii si loveste peretele gri si rece, alunecand usor pe masa si trezind la viata bijuteriile si perlele. Atentia iti este atrasa da mana femeii, asezata subtil pe marginea mesei, iar privirea este ademenita spre fata ei, spre caldura si linistea emanata de ea. Cu ochii inchisi si cu un usor zambet, femeia este inchisa in spatiu si pare ca nu se va misca nicicand.

In Fata cu palarie rosie, comunicarea este intima si imediata. Ochii ei vorbesc direct cu noi. Culorile ei deschise, asezate langa cele inchise si mute ale unei tapiserii, o aduc pe fata in centrul atentiei noastre. Sub privirea usor surprinsa, obrazul ei este atins de portocaliul cald al luminii, in timp ce dungi sclipitoare ii ating buzele si mainile. Cu ultimele atingeri, Vermeer adauga turcoazul viu ochilor si albul pur cerceilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.