Despre Succesiunii in general

Trimis la data: 2009-10-15
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 19
Autor: Marian
Dimensiune: 8kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Precizări terminologice cu privire la cuvântul „succesiune”. Termenul de succesiune desemnează într-o primă acceptiune un mod specific de dobândire sau de transmitere a proprietătii pentru cauză de moarte (mortis causa), si anume succesiunea legală (ab intestat),alături de acesta art. 644 C. civ. enumerând si legatul, care este tot un mod de dobândire(transmitere) a proprietătii pentru cauză de moarte (mortis causa), dar care are la bază vointa celui decedat, iar nu legea cum se întâmplă în cazul mostenirii ab intestat.
Obiect al transmisiunii succesorale poate să îl constituie fie întregul patrimoniu al defunctului (transmisiune universală), fie o cotă parte din acest patrimoniu (transmisiune cu titlu universal), fie un bun sau altul – individual determinat sau de gen - din acest patrimoniu(transmisiune cu titlu particular).

Asadar, spre deosebire de actele juridice între vii care nu
pot fi decât cu titlu particular, patrimoniul unei persoane în viată fiind incesibil ca atare,obiectul transmisiunii succesorale poate fi si un patrimoniu în întregul său sau o cotă parte din acesta, adică un ansamblu de drepturi si obligatii cu continut patrimonial care a apartinut unei persoane fizice decedate.

2. Felurile succesiunii (în întelesul de dobândire sau transmitere a proprietătii).Potrivit art. 650 C. civ., „succesiunea se deferă sau prin lege, sau după vointa omului, prin testament”. De aici rezultă că succesiunea poate fi legală sau testamentară.

Alături de acestea,Codul civil a reglementat si succesiunea contractuală.1°) Succesiunea legală. În cazul în care o persoană decedează fără a lăsa un testament prin care să dispună de bunurile sale după moarte, patrimoniul succesoral se va transmite rudelor
defunctului, sotului supravietuitor sau statului, conform regulilor stabilite de lege.

Regulile succesiunii legale se aplică si atunci când cel decedat dispune valabil prin testament doar de o
parte din bunurile sale, iar pentru restul nu, aceste din urmă bunuri deferindu-se conform
legii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.