Despre ciuperci

Trimis la data: 2003-01-30
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 20
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 11
Autor: Otilia Enache
Dimensiune: 1190kb
Voturi: 603
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ceea ce se numeşte în mod comun ciupercă este un corp fructifer care are rolul de a produce spori. Pentru ca un corp fructifer să ia naştere este necesar ca miceliile primare ale aceleiaşi specii să vină în contact. Împrăştierea sporilor are loc de cele mai multe ori datorită vântului; deoarece sunt extrem de uşori, pot fi transportaţi în scurt timp la o distanţă de sute de kilometri.
Perpetuarea diferitelor specii de ciuperci se poate face şi datorită transportului pasiv al sporilor de către numeroasele inscte. Ciupercile cuprind o varietate extrem de largă (peste 100 000 de specii răspândite în toate ecosistemele), fiind incluse în mod tradiţional printre vegetale.

Morfologia ciupercilor
Ciupercile clasice din păduri, au un picior mai mult sau mai puţin dezvoltat, când doar cilindric, când îngroşat sau subţiat la bază, câteodată chiar ondulat sau şerpuit şi uneori turtit, sau prelungit în sol cu un miceliu de lungime variabilă. Suprafaţa poate fi netedă, zbârcită, flocoasă, cu vinişoare, striată etc.

Este important să se observe şi modul de inserţie a piciorului în pălăria de deasupra lui: aceasta poate fi complet centrală, mai mult sau mai puţin excentrică, şi rareori complet laterală. Forma pălăriei variază foarte mult; la început ea este de formă globuloasă, iar la maturizarea deplină poate fi concavă sau chiar în formă de pâlnie.
Suprafaţa poate fi netedă, crăpată, cu aspect lucios, vâscos, uscat sau granulat. Marginea este de regulă întreagă, dar de multe ori şi sinuoasă sau lobată, câteodată cu franjuri dantelate care atârnă.

Cum trăiesc ciupercile
Ciuperci saprofite
Cea mai mare majoritate a ciupercilor se dezvoltă pe resturile moarte sau în descompunere ale organismelor vegetale ca: buşteni putreziţi, frunziş din pădure, ramuri sau scoarţă de copac căzute pe pământ, bălegar de la erbivore.

Ciuperci parazite
Aceste ciuperci trăiesc pe seama unor organisme vegetale vii, în special arborii mari, pe care se instalează profitând de răniri accidentale ale acestora.

Otrăvirea cu ciuperci
Printre ciuperci există diferite specii toxice sau uneori mortale, dar chiar şi cele mai bune pentru consum pot da simptome toxice, care se manifesta prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap,transpiratie abundentă sau simptome asmatice destul de grave. Este de menţionat ca până şi speciile considerate printre cele mai bune de consum, ca hribii sau champignon, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice asemănătoare celor care se formează în carnea în curs de putrezire.

Există numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un oarecare grad de toxicitate, după o fierbere mai mult sau mai puţin îndelungată devin total inofensive si foarte bune de mâncat.
Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcare firberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.

Cum se culeg ciupercile
Toţi cei care sunt pasionaţi de natură, prin urmare şi căutătorul de ciuperci, trebuie să respecte în cel mai grad mediul înconjurător. Călcarea în picoare, răscolirea solului din pădure, alcătuit la suprafaţă din frunze în curs de putrezire, ruprea accidentală sau provocată a arbuştilor şi a micilor plante, ca şi decuparea brazdelor de iarbă provoacă distrugerea unor ecosisteme. Deseori, chiar culegătorii distrug cu seninătate populaţii întregi de ciuperci considerate necomestibile, provocând daune serioase pădurii în întregul ei.

O atenţie specială trebuie acordată alegerii recipientului în care vom aduna ciupercile. Cel mai bune este, clasicul cos împletit din nuiele. Sunt evitate in totalitate pungile de plastic! Este important sa nu punem în acelaşi coş ciuperci de care suntem siguri că sunt comestibile, împreună cu cele de care nu suntem siguri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.