Despre diamante

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 2920
Autor: Mihai Iacob Dimensiune: 149kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Despre diamante
Studiul pietrelor preţioase este deosebit de captivant, nu numai pentru a avea plăcerea de a le recunoaşte singur atunci când le vezi în muzee, la magazinele de bijuterii sau la prieteni. Cu mici excepţii cum ar fi chihlimbarul, perlele, coralul, toate pietrele sunt minerale care s-au format în interiorul pământului. Ele au o compoziţie chimică clară şi o anumită ordine a atomilor care le dă anumite caracteristici fizice şi optice, care ne dă posibilitatea să le recunoaştem.

Despre diamante
Ca o piatră să fie considerată „piatră preţioasă” trebuie să îndeplinească trei condiţii: frumuseţe, raritate şi durabilitate.
Pentru a exemplifica acest lucru am ales ca subiect diamantul. Cum nu este momentul de a vorbi despre istoria diamantului şi superstiţiile legate de acest mineral atât de preţuit vă voi prezenta câteva informaţii „tehnice”.

Despre diamante
Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale. Cea mai obişnuită culoare a diamantului este cea transparentă, cum este diamantul Florentin, albastru, cum este diamantul Hope, oranj, cum este diamantul Tiffany, verde, cum este diamantul Drezda; câteodată poate fi şi roşiatic, brun şi negru. Cu cat gradul de culoare este mai ridicat, diamantul este mai puţin rar si mai puţin valoros. Scala de culoare se întinde de la D la Z, de la "fără culoare" la galben deschis. Când se cumpără un diamant se ia în considerare faptul că deseori este foarte greu de observat diferenţa dintre un diamant „fără culoare” şi un diamant "aproape fără culoare" , în special atunci când este asamblat într-o bijuterie.

Despre diamante
Diamantele cu o umbră galbenă care poate fi observată cu ochiul liber, totuşi pot forma o piatră bine proporţionată şi bine tăiată, care va emana o strălucire ca cea a unui diamant de culoare redusă, dispersând lumina aşa încât se creează o piatră frumoasă. Diamantele au o gamă de tonuri naturale elegante cum ar fi: albastru, roz, verde şi roşu. Asemenea diamante sunt atât de colorate încât nu sunt gradate pe scala normală D-Z. Aceste diamante elegante sunt rare şi la fel ca cele „fără culoare" pot fi vândute la un preţ foarte mare.
Totuşi trebuie amintit următorul fapt: culoarea nu are un impact exclusiv asupra valorii diamantului. Valoarea unei pietre este dată de combinaţia unor calităţi cum ar fi : forma, claritatea, tăietura, caratele şi culoarea.

Despre diamante
Când gemologii inspectează calitatea generală a diamantelor, ei trebuie să determine, cu multă migală, claritatea lor. Folosind o lupă cu gradul de mărire de 10x, ei trebuie să determine mărimea, tipul şi poziţia imperfecţiunilor. Cei din branşă denumesc aceste imperfecţiuni, incluziuni. Pentru că foarte multe diamante au incluziuni, pietrele fără asemenea incluziuni sunt considerate foarte rare şi sunt, în consecinţă, scumpe. Ţineţi cont de faptul că o tăietura ideală optimizează folosirea luminii creând efectul de foc şi luminozitate. Incluziunile pot afecta reflectarea luminii, micşorând strălucirea şi efectul prismatic al culorilor într-un diamant.

Despre diamante
Ceea ce face ca diamantul să fie deasupra oricărei pietre preţioase este "focul" şi strălucirea sa. În timp ce natura determină culoarea şi claritatea unei pietre, tăietura depinde doar de îndemânarea celui ce o prelucrează. Tăietura unui diamant este cea care determină reflexia luminii şi, în consecinţă, câtă strălucire va emana diamantul. Un diamant care este tăiat superficial faţă de lăţimea sa va permite să treacă prin el prea multă lumină şi va reflecta prea puţin. Un astfel de diamant va părea şters şi lipsit de strălucire. Un diamant tăiat prea adânc va permite luminii să scape prin părţile laterale şi va arata la fel de şters.

Despre diamante
Măsurarea adâncimii şi suprafeţei, folosite pentru a determina cât de bună este tăietura, sunt date în procente ale "cingătorii" (cea mai lată parte a diamantului). Dacă zona cea mai lată a unui diamant măsoară 10 mm, suprafaţa tăieturii măsoară 5,6 mm şi adâncimea totală este 6,25 mm, atunci ar avea 56% suprafaţă şi 6.25% adâncime.
Procentul care dă tăietura ideală variază de la formă la formă. În tabelul de mai jos se dau o gamă de procente de tăieturi bune pentru diamante de diferite mărimi.

Despre diamante
Pentru a tăia o piatră la proporţii ideale, o mare parte a diamantului brut este sacrificată, ajungându-se la o piatră preţioasă cu mai puţine carate. Tăietorii de diamante sacrifică uneori proporţiile ideale doar pentru a ajunge la o piatră mai mare şi mai profitabilă. Standardul de evaluare al diamantelor (Rapaport) nu ia în considerare proporţiile acestora, astfel că un diamant mai mare şi cu proporţii acceptabile va valora mai mult decât unul mai mic, cu proporţii mult mai bune (culoarea şi claritatea fiind egale). Prin urmare, diamantele perfect tăiate sunt foarte rare şi greu de găsit.
Unitatea de măsură folosită de bijutieri pentru a măsura diamantele este caratul. Un carat este egal cu 0,20 grame.


Despre diamante
Deseori greutatea unui diamant este măsurată în puncte. Un carat este egal cu 100 de puncte. Deci, un diamant de 0,75 carate are 75 de puncte. Să nu credeţi că atunci când un diamant are mai multe carate este mai valoros. Aceasta poate fi adevărat, dar nu neapărat. Ţineţi cont că preţul de vânzare al celor care comercializează diamante este dat de culoarea, claritatea şi tăietura lor, precum şi de greutate. De multe ori preţuirea este subiectivă. Din acest motiv este important ca orice potenţial cumpărător de diamante să ia in considerare fiecare caracteristică în parte atunci când alege un diamant. Reţineţi că alegerea unui diamant nu este o ştiinţă exactă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.