Despre etica

Trimis la data: 2014-05-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina_Z Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etica- grecescul ethos/etos=obicei,obisnuinta. Se va distince intre 2 aspecte mari ale moralei, intrucat vb despre o morala a individului si o morala a colectivitatilor(de la grupuri la popoare)
Morala- latinescul mos-res0obocei, obisnuinta.
Pe parcursul evolutiei lor cei doi termeni si-au cristalizat sensurile, astfel incat prin moaral desemnam un fenomen real iar pt etica desemnam teoria acestui fenomen. Etica este teoria generala a moralei. In vorbirea cotidiana cei doi termeni sunt sdesea asimilati . Astfel, vb despre morala unui individ dar si despre etica lui.

Expresia fapt moral are o semnificatie metodologica, definid elementele constitutive, esentiale si specifice ale vietii morale.In acelasi sens vb despre faptul social, faptul stiintific si chair faptul de gandire.Acest sens trebuie distins fata de termenul fapta(infaptuire) care are o semnificatie practica.Componentele fundamentale ale faptului moral:S-subiect constient;M-manifestarea;V-valorilecare apar in manifestarea S(B-binele, R-raul);N-normele;P-principiile;

A-aprecierea;
Normele morale- enunturi prescriptive prin care se indica ce trebuie sa faca, cum trebuie sa fie subiectul constient in situatii repetabile(R-relatii)pt ca manifestarea lui sa fie apreciata ca fiind bune si nu rele.In definitia normelor sunt implicate toate elementele componenete ale faptului moral. Ceea ce inseamna ca in plan real toate elementele componenete interactioneaza.Forma de expresie-toate normele, de orice natura au doua forme de expresie;formele de expresie sunt semantic opuse dar sub raport axiologic ele sunt intim corelate.EX: trebuie sa fii sincer-pozitiv;

Nu trebuie sa minti-negativ! Aceste doua forme de expresie au si functii opuse in folosirea lor completa in doua situatii tipice: -in procesul educational;-in formularea codurilor etice.
Forma pozitiva este stimulativa si este o baza a formarii si afirmarii personalitatii libere.Forma negativa este constrangatoare, restrictiva, inhibitiva si are consecinte inverse.

Structura normei morale- oricare norma morala are 2 componente: comp. caliatativa; comp. imperativa(prescriptiva).Trebuie sa fii recunoscator!/Nu trebuie sa fii ingrat! : componenta calitativa este exprimata prin cuvantul recunoscator. Recunoscator exprima o virtute si ingratitudinea este un viciu. Aici calitatea este prescrisa de norma. Daca ea este realizata efectiv ea devine o valoare. Recunostinta si ingratitudinea sunt valori. Aici valoarea este realizarea efectiva a unei prescriptii. Termenul devine atributvaloric cand este cuprins intr-o apreciere(P1 este un om recunoscator;

P2 este un ingrat). Deci, caliatatea este prescrisa, valoarea este realizata efectiv, atributul valoric este o recunoastere a valorii. Componeneta imperativa este exprimata prin cuvantul trebuie care este un functor deontic(conector). Acesta este functorul deontic cel mai tare, care exprima obligativitatea. Opusul lui , nu trebuie, exprima interdictia. Intre obligativitate si interdictie se inscrie zona de permisivitate. Functorul deontic trebuie este cel mai tare dar poate fi modulat prin folosirea verbului la modul conditional optativ(ar trebui/n-ar trebui;ar fi bine/n-ar fi rau), ceea ce implica o angajare libera a subiectului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.