Despre influenta prietenilor

Trimis la data: 2009-07-16
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 1858
Autor: Elina Gheorghe
Dimensiune: 19kb
Voturi: 102
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In zilele noastre cel mai mare rol in viata majoritatii tinerilor il au prietenii. Prietenia este un lucru minunat atunci cand te ajuta sa fii mai bun, cand ii sprijini pe cei care au nevoie de ajutorul tau, cand esti ajutat de altii atunci cand treci prin momente grele. Despre prieteni nu iti scriu prea multe acum, ca sa nu lungesc cartea. Dar cateva lucruri se leaga direct de tema noastra.
Referintele din acest capitol vor fi legate strict de grupul de prieteni apropiati si de modul in care influenteaza ei opiniile cuiva care vrea sa se casatoreasca. Daca intrebam o suta de tineri ce sunt pentru ei prietenii, de cele mai multe ori vom auzi raspunsul: "Cei cu care ma distrez, cei cu care imi petrec timpul liber."

Deja de la varsta liceului tinerii isi formeaza un grup de prieteni cu care merg la petreceri, la discoteci, in parcuri si in alte locuri. Prietenii sunt refugiul pentru toata oboseala, pentru toata plictiseala, pentru lipsa de intelegere din familie de care are parte un tanar. Nu e greu de observat lipsa de comunicare dintre generatii. Si toata increderea, toata dragostea si toate celelalte sentimente pe care tinerii ar fi trebuit sa le aiba fata de parinti se rasfrang asupra prietenilor lor, si in mod special asupra unei persoane de sex opus.

Intre prieteni exista o relatie foarte stransa motivata de anumite caracteristici si pasiuni specifice grupului. Ele constituie lipiciul care tine laolalta personalitati foarte diferite. In ceea ce priveste viata de zi cu zi, tinerii crestini au mai multe variante: ori sa isi aleaga prieteni care sa nu aiba nici o legatura cu Biserica, si atunci aceasta prietenie le va modela personalitatea intr-o directie lesne de subinteles, ori sa se insingureze (ceea ce ar provoca mari tensiuni in sufletul celor care vor sa traiasca in lume), ori sa isi aleaga numai prieteni credinciosi, dar acest lucru ar putea duce la o anumita incapacitate de a comunica cu ceilalti.

Sunt tineri crestini care, vazandu-i pe altii ca traiesc in patimi, in loc sa Ii multumeasca lui Dumnezeu ca pe ei i-a ajutat sa duca o viata curata, ii considera pe ceilalti niste paria, niste salbatici. Ei se poarta ca si cum ceilalti ar fi leprosi, si nu le acorda atentie. Se multumesc sa stea in ,,castelele" lor si sa priveasca lumea de la inaltime, incercand sa creeze un ghetto crestin.

Mai exista inca o varianta, care mi se pare mai riscanta decat variantele enumerate mai sus, dar si mai buna: tinerii crestini sa fie deschisi nu numai fata de prietenii care le impartasesc convingerile religioase, ci si fata de ceilalti, in masura in care aceasta deschidere nu este vatamatoare. Chiar daca un tanar care nu este credincios nu va putea intelege universul launtric al tanarului credincios, totusi, stand in preajma aceluia, ii va observa calitatile si isi va da seama ca pentru a-i pastra prietenia trebuie sa se poarte intr-un anumit fel.

Unul din lucrurile care mi se par triste este faptul ca multi crestini sufera de o anumita patima: nu sunt consecventi. Adica in biserica se poarta intr-un fel, iar in viata de zi cu zi in alt fel. Ca si cum invatatura crestina e buna doar intr-un spatiu precis delimitat al vietii cotidiene. Vreau sa spun aici ca tinerii crestini nu isi dau seama ca trebuie sa se poarte altfel decat prietenii si colegii lor care nu au credinta. Dau un exemplu clasic: mersul la discoteca (acum poate vei crede ca sunt un inhibat care scriu contra discotecii numai pentru faptul ca nu am fost acolo sau ca nu stiu sa dansez; de aceea iti spun ca am dansat destul, si ca in discoteci mari erau putini care dansau mai bine ca mine. Nu o spun ca lauda).

Ce e discoteca? E locul la care tinerii se duc sa danseze, sa isi faca noi prieteni, sa se simta bine. "Parintii sunt de multe ori neintelegatori si nu isi dau seama ca in nici un alt loc nu e ca la discoteca", spun fetele tinere, suparate. Si totusi, ce e discoteca? Sa fim realisti: e un loc in care patima desfraului e regina. Sunt locurile in care cel mai tare e cel care stie sa danseze cat mai bine, care arata cat mai bine, care e cel mai senzual. Discoteca e locul in care s-au murdarit multe povesti de dragoste.

Pentru ca acolo inveti ca dragostea se arata prin mangaieri si imbratisari care nu au nimic in comun cu buna-cuviinta. Ce sa vorbim despre buna-cuviinta? Cine nu e de acord cu distractiile pe care le ofera discoteca e imediat inlaturat din cercul de prieteni. Discoteca e locul in care tinerii invata sa se poarte unii cu altii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.