Despre opera lui Caesar

Trimis la data: 2015-07-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_B
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alaturi de Cicero si Salustius, Caius Iulius Caesar se numara printre intemeietorii prozei clasice latine.
Spiritualitatea clasica greaca si latina se caracterizeaza prin rationalitate, masura, echilibru si armonie. Orice spirit de factura clasica se fereste sa adopte pozitii extreme, mentinandu-se pe o linie de mijloc.
Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar.
Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general si un om politic de geniu, dar si un om de cultura, un intelectual cu talent de orator si de scriitor. Discursurile sale, prin eleganta si claritatea argumentatiei si puritatea limbii, inaugureaza o directie noua in literatura latina.

Scrierile sale cele mai importante sunt "Comentarii de bello Gallico" si "Comentarii de bello civili".
"De bello Gallico" este o lucrare alcatuita din opt parti, dar numai sapte dintre acestea pot fi atribuite cu certitudine lui Caesar. A opta carte a fost scrisa de catre Aulus Hirtius.
"De bello Gallico" este un jurnal de campanie, servind atat ca sursa pentru cunoasterea epocii, cat si ca marturie de limba latina literara, clasica si eleganta.

In aceasta lucrare, Caesar consemneaza informatii esentiale despre gali, germani si britani, despre organizarea tactica a armatei romane, despre framantarile sociale si politice de la Roma sfarsitului de republica.Sub aspect psihologic, galii se caracterizeaza printr-o anumita versabilitate (trec cu usurinta de la o dispozitie la alta opusa ei). Caesar identifica o mare asemanare intre zeitatile galilor si cele romane.

Acest mod de identificare a similitudinilor poarta numele de "interpretatio Romana". Caesar surprinde, de asemenea, structura sociala galica, in care predomina druizii si cavalerii. Reiese din prezentarea lui Caesar tenacitatea cu care galii s-au opus cuceririlor romane. Spre deosebire de gali, care au zeitati antropomorfe, germanii divinizeaza fortele naturii, le adora pe acestea ca pe niste divinitati, adora elemente ale cosmosului pe care le percep senzorial - "Deorum numero ducunt solos eos quos cernunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.