Despre regulatoare - eseu

Trimis la data: 2008-03-28 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 690
Autor: Daniel Plescanu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
„Unde eşti tu Ţepeş Doamne…” spunea Eminescu cu fermitate. (aviz palavragii contemporani mie). „Unde ne sunt meseriaşii” aş parafraza eu cu nostalgie. Da! Nu mai avem meseriaşi. De la crearea UCECOM (instituţie ceauşistă care se mai păstrează) meseria a devenit o afacere mai mult sau mai puţin oneroasă. Actualii meseriaşi ştiu să ceară (să cerşească). Mi de taxe şi motive pentru încărcarea notei de plată. Serviciile prestate: execreabile.

Mi-am montat recent un boiler de apă caldă. Nu cu UCECOM-işti, ci printr-o cunoştinţă, un „fost” meseriaş acum pensionar ca şi mine. Uitând că sunt de meserie şi eu mi-a recomandat : „De la acest buton regulezi temperatura apei după necesităţi”. Butonul în cauză, un regulator minuscul greu de accesat, nu era nicidecum destinat reglării (nu regulării) apei calde. Pentru această acţiune este suficient să adaugi mai multă sau mai puţină apă rece din robinete. Butonul servea drept siguranţă.

Să nu explodeze boilerul datorită supraîncălzirii respectiv să nu se opărească ţânncul când se spală pe mâini. Regulator pe post de siguranţă? De ce nu! Chiar şi marele Bau-Bau, siguranţa de pe tabloul electric, nu este alt ceva decât un regulator. Ea limitează curentul electric consumat când apare pericolul de supraîncălzire a conductorilor, deci de incendiu. Noroc că meseriaşii UCECOM-işti n-au habar de rolul siguranţei, deci nu se mai ocupă de regularea lor. Siguranţa este siguranţă. Locul ei este pe tablou, căci aşa cer regulamentele! Halal de asemenea electricieni. Şi te mai miri că şi ingineri de specialitate gândesc aşa?

Deci ce este regulatorul şi cu ce se mănâncă?
Să începem cu ce nu este regulator. Foenul are trei trepte de putere (temperatură mică, moderată sau mare a aerului suflat). Lustra de pe tavan are trei trepte de iluminare. Ambele se „reglează” prin intermediul unui comutator. Comutatorul nu este un regulator, deşi reglează trepte de încălzire respectiv de iluminare. El comută între folosirea primului, celui de al doilea sau a ambelor încălzitoare sau becuri.

Mai este un tip de regulator care face excepţie. Cel montat ca piesă separată, departe de aparatul pe care îl comandă. De pildă un regulator de temperatură montat în colţul rece al încăperii, care comandă centrala de încălzire a apartamentului. Reglajul acestora se face într-adevăr potrivit cu dorinţele şi aşteptările consumatorului, dar sunt o mică excepţie faţă de grosul regulatoarelor montate direct pe aparatul comandat.

Spre deosebire de un grup de elemente de execuţie comandate printr-un comutator, un element de execuţie „reglat” de un regulator funcţionează pe principiul „tot sau nimic”. Arzătorul de gaze are flacără sau este stins. Curentul electric trece prin dispozitiv sau este oprit. Regulatorul stabileşte condiţiile de stingere (oprire) şi nimic mai mult. Regulatorul nu are nici un efect asupra fluxului de gaze respectiv asupra mărimii curentului. Cum se face în acest caz reglarea, dacă regulatorul nu este decât un întrerupător?

„Dă regulatorul la maxim ca să te încălzeşti mai repede” Nici că se poate o prostie mai mare. Caloriferul în speţă trebuie întâi să se încălzească el prin consumarea curentului electric. Indiferent de poziţia regulatorului curentul este acelaşi deci şi durata de atingere a temperaturii pe suprafaţa sa. Căldura de pe suprafaţa caloriferului trebuie transferată aerului din încăpere. Abia acesta dă senzaţia de „confortabil” adică „cald” cum spun băbuţele. Când temperatura caloriferului este cu mult mai mare decât aceea a aerului înconjurător se întâmplă un fenomen de blocaj care împiedică fenomenul de „convecţie” care mişcă aerul prin toată încăperea. În plus se poate aprinde perdeaua care atinge caloriferul cauzând incendii.

Păi ce reglează atunci regulatorul? În primul rând temperatura maximă a apei din boiler. Când apa sa încălzit la temperatura reglată, regulatorul întrerupe curentul electric şi nu mai are loc o încălzire ulterioară. Deşi apa rece înlocuieşte apa caldă consumată, ea nu se amestecă ci rămâne undeva jos. De aceea elementul de măsură a regulatorului este amplasat în partea inferioară a boilerului, deci în zona de apă rece. Spre deosebire de un întrerupător, regulatorul restabileşte curentul oprit când se creează condiţiile necesare. Deci regulatorul este un întrerupător inteligent.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.