Despre violenta - violenta in familie si rolul familiei

Trimis la data: 2007-11-10
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.11 / 10
Downloads: 13
Autor: Daniel Mihai
Dimensiune: 16kb
Voturi: 359
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Noţiune quasi-abstractă, un fapt,o întâmplare, simplă coincidenţă sau o ...realitate terifiantă a secolului XXI- lea? Depărtarea de normalitate, de păstrarea unor anumite principii moral-etice şi spirituale au reuşit să se propage în conştiinţa şi «spiritualitatea» zilelor noastre. Au reuşit să se propage în conştiinţa şi deprinderile multora dintre cei cu care convieţuim- sentimentul intoleranţei, al dezbinării, al urii.
Din punct de vedere istoric consider că această manifestare generalizată îşi are punctul de plecare încă din momentul săvârşirii crimei biblice a urmaşilor protopărinţilor Adam si Eva-Cain răzbunându- se asupra fratelui său Abel, omorându- l. În această conjuunctură poate fi invocat şi păcatul primordial- mândria cât şi păcatul mâniei. Mânia este o dorinţă aprinsă, prin care cel mâniat caută să- şi răzbune nereuşita asupra celui ce l- a întristat sau a nemulţumirii răzvrătite.

Deplasându- mă cu ajutorul şi puterea imaginaţiei şi alcătuind o buclă în timpul uman măsurabil-cronos- sunt ferm convins că «urmaşii lui Cain» sunt cei ce promovează ideea unei societăţi bazate pe principiul violenţei şi a impunerii în orice modalitate sau mijloace. Sintagma lumii antice « Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte» este revalorizată. În această conjunctură ei apelează la o altă faţetă a fenomenului violenţei ce este promovată din epoci istorice la grad de...artă a ...dialogului, diplomaţiei. Mecanismul este uşor de sesizat: violenţa verbală, gestuală o vor precede pe cea comportamentală. Cu alte cuvinte, arta diplomaţiei se întrebuinţează de anumite stereotipii declanşând ura socială şi poate şi cea mai gravă formă ce alimentează factorii de risc în declanşarea unui conflinct – ura inter-etnică.

Lideri mondiali ce- şi arogă drepturi de iluminaţi mediatori,«făcători de pace» şi organizaţiile politico-economice mondiale maschează violenţa sub ideea nobilă a «luptei împotriva intoleranţei, pauperităţii şi a terorismului.» Astfel, într- un registru mult mai fin, confruntarea ideilor se duce şi pe un climat social guvernat de tendinţa de mondializare, uniformizare a valorilor. Din propriul meu punct de vedere se încalcă multe din legile fireşti, unanim recunoscute de toate culturile şi civilizaţiile actuale.Gândurile meschine şi interesele economice ale marilor forţe ce dictează sunt subtil introduse de o politică promovată pentru prima oară în istorie de către Iluminism- «Liberté,egalité,fraternité» într- un ambalaj extrem de atractiv al principiilor «democraţiei».
Şi cum să nu observaţi şi dumneavoastră că în acest început de mileniu, un om puternic, credibil şi de succes e acela ce posedă pe lângă capital material şi o pseudo- calitate- temperament vulcanic, ardent în susţinerea unor aşa- zise proiecte sau a promovării Eu-lui persona, indiferernt de situaţie. Astfel, omul mileniului trei trebuie să- şi însuşească şi să- şi «îmbogăţească» caracterul atât la nivel înalt cât şi în viaţa cotidiană...

În actualul context consider că această manifestare a acestor impulsuri nervoase sau a unor forme hibride- lipsa de stăpânire în limbajul verbal sau comportamental constituie baza unei realităţi a unei societăţi definite de maxima latină adaptată:« Dezbină, urăşte şi stăpâneşte!»
Aceasta are rezonanţă în trecutul nu foarte îndepărtat al confruntărilor şi a atrocitaţilor mondiale ale secolului trecut cât şi în ideologiile regimurilor extremiste toltalitare ce au «moştenit» şi promovat cu fervoare lupta omului contra omului şi implicit contra lui Dumnezeu.

Dintr- un alt punct de vedere, violenţa este posibilă în special prin experimentarea unor stări sufleteşti aparte...pervertite. O parte însemnată a «Noii Ordini» mondiale nu mai are puterea de a conştientiza noţiunea de raţiune şi îşi motivează acţiunile, fiind conduşi fie de interese materiale fie de propria dorinţă de a se răzbuna. De cele mai multe ori, din nefericire,instituţiile şi factorii determinanţi în luarea deciziilor au insrumentul adecvat,acea putere de a se folosi ca mijloc de impunere a «Noii Ordini» într- o formă derivată a violenţei:embargo- ul comercial internaţional. Totodată au «privilegiul» de a impune într- un mod arbitrar seturi de norme şi legi ce încurajează pe de o parte nemulţumirea generală şi o anumită stare de violenţă interiorizată,mocnită a unor populaţii neavansate economic sau tehnologic.

În detrimentul unei (re)concilieri ce poate aminti «întoarcerea spre Dumnezeu» bazat pe duhul blândeţei, marile organizaţii militare mondiale confirmă răsturnarea ierarhică a valorilor instaurând pe Terra o stare de permanentă crispare şi nemulţumire.
Aşa cum apa mării separă nisipul de scoici şi de vegetaţiea existentă prin acţiunea flxului şi refluxului, înţelepciunea, dragostea şi blândeţea nu au nimic în comun şi se delimitează de ură, credulitate şi violenţă în special. Rezultă prin reducerea la unitate o interogaţie cu o întrebare dublă: Oare acţiunea necugetată are întotdeauna ca o rezolvare în a fi violent? Şi se poate găsi vreo justificare...?
Altfel tot ceea ce am încercat a creiona în puţine gânduri nu reprezintă decât un punct de vedere subiectiv. Dar nici nu sunt departe de literatura science-fiction deoarece se pot găsi corespondenţe palpabile în realitatea imediat apropiată deoarece omul modern, ultra-tehnologizat se depărtează de glasul propriei sale conştiinţe.În cazul dat în care omul nu vrea şi contestă prezenţa Fiinţei Divine, Creatoare tot prin modelul iniţial violent încearcă nu numai a O renega ci mai mult a O substitui prin diverse moduri, ştiinţe sau moduri.

« Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii» poate constitui un îndemn peste timpuri adresat de Divinitate umanităţii violent(at)e. Întoarcerea spre şi către Dumnezeu şi totodată recunoaşterea Sa constituie antidotul, tot cum un balsam se aplică peste o rană curăţind- o şi având forţa unei vindecări. Primul pas îl constituie apropierea şi mărturisirea că Dumnezeu există şi astfel are loc minunea reîntâlnirea omului cu Cel ce l-a creat.
Totodată am certitudinea că eliminarea violenţei se poate ameliora şi cu promovarea unei atitudini nobile, filantropice, de ajutorare a semenilor aflaţi în impas. Pot motiva aceasta deoarece acest dar a fost înmagazinat în fiecare dintre noi. A realiza şi a dori Binele dezinteresat este o virtute ce calmează, linişteşte şi apropie sufletele indiferent de cultură, vârstă sau rasă. Desigur fără a exagera tradiţia ortodoxă admite rugăciunea, binecuvântarea şi iubirea (credinţa, nădejdea şi dragostea) ca mijloace, adevărate arme spirituale împotriva tuturor încercărilor, exagerărilor şi patimilor...

În finalul acestor gânduri, din moştenirea cuvântului Evangheliei- «cuvinte ale Vieţii veşnice» ce nu trebuie considerate drept o simplă informaţie ci o mărturie eternă, implacabilă edificator este cuvântul Mântuitorului Hristos: « Fericiţi cei blânzi că aceia se vor mângâia»( Ev Matei 5.7)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.