Desteapta-te, romane! - apartenenta la specia literara

Trimis la data: 2008-04-05 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2296
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Opera literară Deşteaptă-te, române este scrisă de Andrei Mureşanu, cunoscut poet paşoptist.Iniţial poezia se intitula Un răsunet şi a fost imnul revoluţiei de la 1848,titlul schimbându-se ulterior când s-a şi pus pe melodia lui Anton Pann ,cu ocazia Marii Uniri de la 1918.

Imnul este specia genului liric în versuri ,în care se preamăreşte patria,eroii,evenimentele de importanţă naţională şi ale cărui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzică. Fiind un imn naţonal este o expresie a unităţii de gândire şi voinţă a unui popor,devenind o operă simbolică,repetabilă în momente solemne. Fiind o operă lirică,imnul transmite gândurile,sentimentele şi ideile în mod direct,prin confesiunea eului liric şi prin intermediul figurilor de stil.

Titlul operei transmite un îndemn hotărât la luptă împotriva tiraniei şi a tuturor duşmanilor ţării,prin prezenţa verbului la imperativ urmat de un substantiv în vocativ. Prima strofă reia titlul poeziei,întărind ,astfel,ideea de deşteptare a naţiunii îndemnându-i la eliberare naţională,la luptă pentru o soartă mai bună pe toţi românii:”Deşteaptă-te române,din somnul cel de moarte,/În care te-adânciră barbarii de tirani!”.

Şi în strofa a doua îndemnul la croirea unui destin mai bun reapare, întărit de argumentul mândriei dată de faima strămoşilor poporului.”Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume,/Triumfător în lupte,un nume de Traian./” Următoarele strofe prezintă vitejia românilor de pretutindeni şi de toate vârstele”Bătrâni,bărbaţi,juni,tineri,din munţi şi din câmpii.”Invocaţia retorică:”Priviţi măreţe umbre...”,readuce în conştiinţa nemului personalităţi istorice precum „Mihai,Ştefan,Corvine”,simboluri ale celor trei provincii româneşti.

Ideea unirii celor trei principate este sugerată de versurile”Dar noi pătrunşi la suflet de sânta libertate,/Jurăm că vom da mâna,să fim pururea fraţi!”.Strofele următoare creionează metaforic imaginea patriei ca fiind „o mamă vaduvită”,care pretinde de la fiii săi „o mâna de ajutor”. Românii jură să nu mai îndure niciodată tirania nimanui,,, fiindcă au îndurat suficient „iataganul barbarei Semilune”,dar şi despotismul „Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm”

Ultimele strofe transmit un puternic îndemn de tipul„acum ori niciodată”.Poporul trebuie să se unească-n cuget şi-n simţiri,pentru a face cunoscut în întreaga lume că teritoriul ţării este furat prin intrigi politice.De aceea toţi trebuie să dea dovadă de sacrificiul suprem”Murim mai bine-n luptă,cu glorie deplină,/Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost pământ!”/.Însufleţiţi de ideea libertăţii şi cu convingerea că „oastea e creştină”,curajul românilor va aduce eliberarea şi unitatea naţionala. Trasăturile definitorii ale naţiunii sunt curajul,setea de libertate şi demnitate naţională,spiritul de sacrificiu,dragostea de neam şi ţară.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.