Desteapta-te Romane

Trimis la data: 2004-01-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 16
Autor: Marius Pirvan
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1390
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imnul este o specie lirica cetateneasca si este una dintre cele mai vechi, forme de poezie din literatura universala.
La aparitia lui, imnul era un cantec solemn de preamarire a eroilor legendari sau a zeilor. Treptat el isi largeste continutul proslafiind divinitatea, o personalitate, patria, o idee, un eveniment deosebit sau chear un sentiment nobil.

In secolul al 19-lea au aparut imnurile nationale care sunt cantece patriotice, care exprima idealurile de unitate nationala ale unui popor, dorinta de libertate si solidaritate.

Sub aspect conpozitional imnul incepe cu o invocatie retorica, contine numeroase indemnuri sau apeleaza la evocare pentru a scoate in evidenta calitatile deosebite a ceea ce preamareste. Imnul este pus pe muzica se se canta.

Cand a fost publicata aceasta poezie avea titlul „Un Rasunet” mai tarziu fiind schimbat in „Desteapta-te Romane!”.Poezia „Desteapta-te Romane!” scrisa de Andrei Mureseanu a fost pusa de Anton Pann si a fost adoptat ca imn al revolutionarilor romani de la 1848, iar dupa revolutia din Decembrie 1989, a devenit imn al Romaniei.

Titlul poeziei este constituit din verbul a se destepta la modul imperativ, pronumele personal cu valoarea reflexiva te, urmat de substantivul roman in cazul Vocativ, aceasta sinbolizand intreaga natiune.

Acest titlu este reluat si in primul vers al poeziei exprimand mesajul si ideea centrala a acesteia: indemnul la desteptare nationala, la lupta inpotriva tiraniei pentru libertate sociala, pentru unitate si independenta nationala. Poetul sustin trezirea si smulgerea din robie a poporului roman si ii prevede astfel un viitor mai bun castigat prin lupta si jertfa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.