Desteapta-te Romane de Andrei Muresanu

Trimis la data: 2006-04-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 4446
Autor: Meteea25
Dimensiune: 8kb
Voturi: 357
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desteapta-te Romane de Andrei Muresanu (1816-1863) este un poet pasoptist din Ardeal, care a creat poezia ‘’Un rasunet’’, devenita imnul revolutiei de la 1848.Titlul poeziei a fost schimbat ulterior, in ‘’Desteapta-te romane’’ si a fost cantat pe o muzica a lui Anton Pann. Dupa Revolutia romana din 1989, poezia devine imnul national al Romaniei, pastrand textul lui Andrei Muresanu si muzica lui Anton Pann.Desteapta-te Romane
Desteapta-te Romane.Imnul national este un cantec patriotic adoptat de natiunea unei tari pentru a fi intonat in cadrul unor ceremonii publice nationale si internationale.

Titlul Desteapta-te Romane este format dintr-un verb la imperativ, ‘’desteapta-te’’ si un substantiv in vocativ, ‘’romane’’, urmate de semnul exclamarii si exprima un indemn hotarat adresat tuturor romanilor de a se trezi la lupta impotriva tiraniei si a tuturor dusmanilor tarii si pentru apararea libertatii si independentei nationale.

Poezia ‘’Desteapta-te romane!’’ de Andrei Mureseanu este alcatuita din unsprezece strofe de cate patru versuri fiecare.Prima strofa reia titlul, indemnand pe toti romanii la desteptare nationala, la eliberarea de sub tiranie, incurajandu-i totodata sa-si construiasca o alta soarta, mai buna, mai frumoasa, pe care s-o invidieze pana si dusmanii: ‘’Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte, / In care te adancira barbarii de tirani ! / Acum ori niciodata croieste-ti alta soarta, / La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!’’.

In strofa a doua, poetul adauga mandria de a fi urmasi ai romanilor prin faima de care se bucura si astazi ginta latina: ‘’Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume, / Triumfator in lupte, un nume de Traian’’.

Strofa a treia. Vitejia romanilor se regaseste in sangele fiecarui roman idee exprimata prin comparatii: ‘’Cum stau ca brazii in munte voinici sute de mii’’.Strofa a patra incepe printr-o invocatie retorica adresata eroicelor figuri istorice ale neamului, care pot vedea ca romanii sunt demni urmasi ai luptei lor de independenta si libertate nationala.

Indemnul este exprimat prin verbul la imperativ, ,,priviti’’ si prin enumerarea unor domnitori exemplari ,,Mihai, Stefan, Corvine’’, ca simboluri ale celor trei provincii romanesti (Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania ) .Idealul de unire a tuturor romaniilor este exprimat in strofa a cincea, prin doua simboluri sugestive (‘’Milcov si Carpati ‘’).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.