Desteapta-te, romane - argumentare

Trimis la data: 2015-07-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_G
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera literara Desteapta-te, romane este scrisa de Andrei Muresanu, cunoscut poet pasoptist.Initial poezia se intitula Un rasunet si a fost imnul revolutiei de la 1848,titlul schimbandu-se ulterior cand s-a si pus pe melodia lui Anton Pann ,cu ocazia Marii Uniri de la 1918.
Imnul este specia genului liric in versuri ,in care se preamareste patria,eroii,evenimentele de importanta nationala si ale carui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzica.
Imnul este specia genului liric in versuri ,in care se preamareste patria,eroii,evenimentele de importanta nationala si ale carui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzica.
Fiind un imn natonal este o expresie a unitatii de gandire si vointa a unui popor,devenind o opera simbolica,repetabila in momente solemne.
Fiind o opera lirica,imnul transmite gandurile,sentimentele si ideile in mod direct,prin confesiunea eului liric si prin intermediul figurilor de stil.

Titlul operei transmite un indemn hotarat la lupta impotriva tiraniei si a tuturor dusmanilor tarii,prin prezenta verbului la imperativ urmat de un substantiv in vocativ.
Prima strofa reia titlul poeziei,intarind ,astfel,ideea de desteptare a natiunii indemnandu-i la eliberare nationala,la lupta pentru o soarta mai buna pe toti romanii:"Desteapta-te romane,din somnul cel de moarte,/In care te-adancira barbarii de tirani!".

Si in strofa a doua indemnul la croirea unui destin mai bun reapare, intarit de argumentul mandriei data de faima stramosilor poporului."Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume,/Triumfator in lupte,un nume de Traian./"
Urmatoarele strofe prezinta vitejia romanilor de pretutindeni si de toate varstele"Batrani,barbati,juni,tineri,din munti si din campii."Invocatia retorica:"Priviti marete umbre...",readuce in constiinta nemului personalitati istorice precum

"Mihai,Stefan,Corvine",simboluri ale celor trei provincii romanesti.Ideea unirii celor trei principate este sugerata de versurile"Dar noi patrunsi la suflet de santa libertate,/Juram ca vom da mana,sa fim pururea frati!".Strofele urmatoare creioneaza metaforic imaginea patriei ca fiind "o mama vaduvita",care pretinde de la fiii sai "o mana de ajutor". Romanii jura sa nu mai indure niciodata tirania nimanui,,, fiindca au indurat suficient "iataganul barbarei Semilune",dar si despotismul "Al carui jug din seculi ca vitele-l purtam"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.