Desteapta-te, romane de Andrei Muresanu

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Andrei Muresanu este un poet pasoptist din Ardeal, care a creat poezia "Un rasunet", devenita imnul revolutiei de la 1848. Titlul poeziei a fost schimbat ulterior in "Desteapta-te, romane!" si a fost cantat pe o muzica a lui Anton Pann la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Dupa Revolutia din 1989, poezia devine imnul national al Romaniei.Imnul national este un cantec patriotic adoptat de natiunea unei tari pentru a fi intonat in cadrul unor ceremonii publice nationale si internationale.
Titlul este format dintr-un verb la imperativ, "desteapta-te" si un substantiv in vocativ, "romane", urmate de semnul exclamarii si exprima un indemn hotarat adresat tuturor romanilor la desteptare nationala, la lupta impotriva tiraniei, pentru libertate sociala, pentru independenta nationala.Poezia este alcatuita din unsprezece strofe de cate patru versuri fiecare, constituind o suita de indemnuri.

Prima strofa reia titlul, indemnand pe toti romanii la desteptare nationala, la eliberarea de sub tiranie, incurajandu-i sa-si construiasca o alta soarta, mai buna, pe care s-o invidieze pana si dusmanii: "Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,/ In care te-adancira barbarii de tirani!/ Acum ori niciodata croieste-ti alta soarte,/ La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!". Fermitatea tonului prin care romanii sunt impulsionati sa-si croiasca o viata demna - "Acum ori niciodata" - se continua si in strofa a doua, poetul adaugand argumentul originii poporului roman.

Mandria de a fi urmasi ai romanilor este exprimata prin faima de care se bucura si astazi ginta latina: "Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume,/ Triumfator in lupte, un nume de Traian".Strofa a treia prezinta vitejia romanilor care se regaseste in sangele fiecarui roman, idee exprimata prin comparatii - "cum stau ca brazi-n munte voinici sute de mii", si "sar ca lupi-n stana" - urmate de o enumeratie care sugereaza unitatea intregului popor: "batrani, barbati, juni, tineri, din munti si din campii!".

Strofa a patra incepe printr-o invocatie retorica adresata direct eroicelor figuri istorice ale neamului, care pot vedea ca romanii sunt demni urmasi ai luptei lor de independenta si libertate nationala. Indemnul este exprimat prin verbul la imperativ, "priviti" si prin enumerarea unor domnitori exemplari, "Mihai, Stefan, Corvine", ca simboluri ale celor trei provincii romanesti. Curajul si spiritul lor de sacrificiu s-a transmis generatiilor urmatoare, insetate la randul lor, de libertatea si independenta tarii: " striga toti".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.