Destinatii turistice

Trimis la data: 2011-05-24
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 104
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 8
Autor: Nenescu Nicolae
Dimensiune: 172kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Destinatia reprezinta, locul sau spatiul geografic unde un vizitator sau un turist se opreste fie pentru o noapte de cazare, fie pentru o perioada de timp, sau punctul terminal al vacantelor turistilor, indiferent daca ei calatoresc in scop turistic sau de afaceri. Destinatia constitute legatura catalizatoare ce uneste, mentine si propulseaza toate sectoarele industriei turistice, respectiv transportul, cazarea, alimentatia si agrementul, fiind un element complex si specific turismului. Se considera ca destinatiile turistice sunt produse complexe compacte, precum parcurile turistice, hotelurile tip club si satele de vacante.
Pentru a putea fi considerata destinatie, un loc trebuie sa dispuna de un potential turistic corespunzator si sa indeplineasca, in acelasi timp, si alte cerinte legate de infrastructura, bunurile si serviciile complementare, ce-i pot mari atractivitatea, diferentiind destinatiile si determinand pietele tinta spre care trebuie orientata atentia firmelor de turism.

In functie de optiunile turistilor, de asteptari si de modul de petrecere a vacantei, in cazul unei destinatii turistice sunt urmarite o serie de elemente determinante. Infrastructura si seviciile oferite reprezentand unul dintre aceste elemente.
Un alt element il constituie gradul de cultura si localizarea geografica a unei zone, precum si locuitorii ei, traditiile, stilul de viata si relatiile sociale.

Publicitatea, de asemenea, reprezinta un element cheie in prezentarea si scoaterea pe piata a unei destinatii turistice. Prin prisma publicitatii se formeaza o imagine in mintea potentialilor consumatori despre produsul turistic. Se intampla ca, uneori, aceasta imagine sa difere de cea reala, ceea ce, adesea duce la un esec al activitatii turistice.

Tot ca o forma de publicitate, dar ceva mai profunda, imaginea unei destinatii poate fi influentata de mituri si evenimentele ce se petrec in interiorul granitelor.
Pentru turismul extern al Romaniei, elementele importante le constituie castelele din Carpatii Transilvaniei si mitul despre Vlad Tepes (Dracula).

Pe piata turistica exista o mare concurenta intre destinatiile turistice pentru atragerea de cat mai multi turisti. Se observa clar intensificarea activitatii de marketing, stimulata de autoritati si de firmele de turism, prin care se urmareste construirea si consolidarea unei imagini cat mai favorabile asupra destinatiei turistice.

Imaginea lor depinde in mare masura si de experienta personala a consumatorilor, de transmiterea prin viu grai, de istorie, mijloacele mass-media, dar cel mai important pare a fi modul in care oferta publicitara satisface asteptarile si nevoile create.

Atractiile si destinatiile turistice: Spre deosebire de atractii, considerate a fi, in general, unitati singulare, locuri sau zone geograficede mici dimensiuni si usor de delimitat, bazate pe o singura trasatura distinctiva, destinatiile turistice sunt zone mai vaste, care includ un numar de atractii individuale, precum si serviciile oferite turistilor.

Intre atractii si destinatii exista, in mod evident, o legatura puternica: de obicei existenta unei atractii majore stimuland dezvoltarea destinatiilor, indiferent daca atractia este o plaja, un parc tematic sau un parc de distractii. Odata cu dezvoltarea destinatiei se nasc alte atractii secundare, menite sa exploateze cat mai bine piata.

In jurul unor atractii se dezvolta numeroase servicii si facilitati turistice (unitati de cazare, de alimentatie, sisteme de transport, servicii de asistenta si informare pentru turisti etc.).

Atractiile pot fi clasificate in doua mari categorii: cele principale si cele secundare. Atractiile principale sunt, in general, cele care constituie motivul principal pentru intreprinderea unei calatorii, acestea constituind resursa vitala pentru desfasurarea unei activitati preferate, locuri in care turistii (sau vizitatorii) isi petrec majoritatea timpului de vacanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.