Detentorul aparatului de respirat sub apa in circuit deschis

Trimis la data: 2004-10-27 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 414
Autor: Gabi lazar Dimensiune: 112kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Detentorul este o componentă a aparatului de respirat sub apă concepută, pe de o parte, pentru a destinde aerul de la presiunea înaltă la care se află stocat în butelie, la presiunea corespunzătoare adâncimii la care se află scafandrul şi, pe de altă parte, pentru a permite o respiraţie fără efort cu o frecvenţă obişnuită.

Este cunoscut faptul că pentru a putea respira normal în imersie, scafandrul are nevoie, în cavităţile respiratorii ale organismului (nas, trahee şi plămâni), de aer la o presiune egală cu presiunea corespunzătoare adâncimii de imersie la care acesta evoluează.

"Detentorul aparatului de respirat sub apa in circuit deschis"
Această presiune, depinzând de adâncimea de imersie, variază continuu. Detentorul aparatului autonom de respirat sub apă răspunde acestor cerinţe asigurând scafandrului aerul necesar respiraţiei în sistemul „la cerere“ şi la o presiune egală cu presiunea la care este supus scafandrul.

"Detentorul aparatului de respirat sub apa in circuit deschis"
Unele detentoare oferă posibilitatea de a inspira mai uşor şi mai confortabil decât altele. Despre un detentor din care se inspiră greu şi în care se expiră cu dificultate, se spune că prezintă o rezistenţă ridicată la respiraţie. Rezistenţa ridicată la respiraţie a detentorului, prin inconfortul respirator pe care-l crează, poate duce atât la oboseală cât şi la enervare în timpul scufundării.

"Detentorul aparatului de respirat sub apa in circuit deschis"
Rezistenţa la respiraţie a detentorului este o caracteristică constructivă a acestuia, dar ea se poate modifica funcţie de mai mulţi factori. Astfel, scufundarea în apă rece precum şi activitatea intensă depusă de scafandru, duc la îngreunarea respiraţiei prin apariţia aşa-numitei gâfâieli, la care detentorul nu mai răspunde la fel de bine. Majoritatea detentoarelor au o foarte mică rezistenţă la respiraţie la suprafaţa apei, aceasta însă crescând pe măsură ce adâncimea de imersie creşte.

"Detentorul aparatului de respirat sub apa in circuit deschis"
Acest fenomen devine mult mai evident aproape de finalul unei scufundări efectuată la o adâncime relativ mare şi cu o durată destul de mare când, datorită consumului mai ridicat de aer, presiunea aerului din butelie este scăzută.

Toţi aceşti factori şi anume respiraţia deasă şi greoaie, presiunea ridicată a apei de la adâncimea de scufundare şi presiunea scăzută a aerului rămas stocat în butelie, duc la creşterea rezistenţei la respiraţie. La adâncime, confortul respirator este însă ameliorat prin creşterea presiunii parţiale a oxigenului din aerul de respirat.

2.4.1. Tipuri de detentoare. Elemente constructive şi funcţionale.Din punct de vedere constructiv, există două categorii principale de detentoare:
- detentoare cu un singur etaj, monobloc, la care aerul vine direct de la butelie şi este destins de la presiunea din butelie la presiunea ambiantă;

- detentoare cu două etaje separate, la care destinderea aerului, de la nivelul presiunii de stocare din butelie la nivelul presiunii ambiante, se realizează în două etaje. Astfel, în primul etaj, aerul este destins de la presiunea înaltă din butelie la o presiune cu 8 ... 12 bar peste valoarea presiunii exterioare, iar în al doilea etaj, aerul este destins din nou până la presiunea corespunzătoare adâncimii la care se află scafandrul. Acest sistem cu două etaje s-a dovedit a fi foarte confortabil şi sigur.

2.4.1.1. Detentorul cu un singur etaj (monobloc)

Detentorul cu un singur etaj, monobloc, (Fig 2.14) se prezintă sub forma unei carcase rotunde, de unde pleacă două furtune gofrate care se reunesc la o piesă bucală alcătuită dintr-un muştiuc şi un bloc de supape (supapele „inspir“ şi „expir“). La baza detentorului se află un jug care permite fixarea acestuia la robinetul buteliei. Mecanismul acestui detentor este astfel conceput încât să asigure destinderea directă a aerului de la presiunea înaltă din butelie la presiunea ambiantă la care respiră scafandrul.

Detentorul cu un singur etaj (monobloc), are două camere separate printr-o membrană din cauciuc (Fig.2.15). O cameră etanşă este în legătură cu aerul de respirat, iar cealaltă, prin intermediul unor orificii, permite presiunii hidrostatice ambiante să se exercite pe faţa exterioară a membranei.

aerul din butelie pătrunde în camera etanşă a detentorului prin intermediul unui clapet cu resort tarat, acţionat de o membrană prin intermediul unui sistem de pârghii. Apăsarea asupra membranei, exercitată de presiunea hidrostatică ambiantă, sau de depresiunea creată în camera etanşă pe timpul inspiraţiei, acţionează, prin intermediul sistemului de pârghii, asupra clapetului, provocând admisia aerului respirator.

aerul respirator, destins în aval de clapet, este îndreptat spre o duză dirijată spre axul racordului de inspiraţie, care crează o depresiune asupra membranei (efect Venturi), diminuând astfel efortul inspirator. Racordul de expiraţie are la un capăt o supapă unisens de tip „cioc de raţă“, din cauciuc, amplasată la partea superioară a membranei pentru a se evita gradientul de presiune dintre partea de inspiraţie şi cea de expiraţie a detentorului.

Supapa de expiraţie „cioc de raţă“ serveşte şi ca supapă de siguranţă, în situaţia în care scafandrul revine la presiunea atmosferică fără să expire, provocând echilibrarea presiunii pe cele două feţe ale membranei prin eliminarea, în timpul ridicării, a surplusului de gaz respirator.

Detentorul cu un singur etaj (monobloc) are o serie de avantaje cum ar fi: robusteţe, simplitate la reglaj şi între-ţinere, confort respirator, bulele gazului expirat nu deranjează câmpul vizual al scafandrului. Dezavantajele detentorului cu un singul etaj (monobloc) sunt: gabarit mare, existenţa a două furtune de respiraţie care măreşte pericolul de agăţare a acestora, rezistenţă suplimentară la inspiraţie, necesitatea unei poziţionări precise, dependenţa debitului de aer respirator funcţie de poziţia scafandrului, ceea ce impune poziţii precise în acţiunile de salvare (respiraţia în tandem de la acelaşi detentor cu pasarea piesei bucale) şi posibilitatea apariţiei de accidente de suprapresiune pulmonară la scafandrii neexperimentaţi prin utilizarea incorectă a detentorului în exerciţiile de schimbare a poziţiei aparatului. Aceste dezavantaje fac ca detentorul cu un singur etaj (monobloc) să fie mai puţin folosit decât detentorul cu două etaje separate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.