Deteriorarea ecosistemului prin constructii de baraje si canale

Trimis la data: 2012-05-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Chirita bogdan Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Constructia barajelor schimba regimul viiturilor, conducand la sedimentarea viiturilor in lacuri.Pentru a compensa lipsa fertilitatii naturale prin namolul adus de viituri, sunt folosite ingrasaminte sintetice si un vast sistem de canale de irigatie, care a dus pe de o parte la aparitia fenomenului salinizarii solului, iar pe de alta parte a dus la cresterea incidentei unor periculoase maladii, ca malaria. In unele lacuri s-au dezvoltat imense cantitati de plante acvatice, impiedicand atat navigatia, cat si pescuitul.

Constructiile hidroenergetice si acumularile care s-au realizat, au ca suport geologic formatiuni sedimentare, care in cea mai mare parte sunt roci necoezive, sau prezinta o coeziune redusa si sunt permeabile.
In sectorul Dragasani - Slatina, raul Olt traverseaza Podisul Getic. Lunca Oltului, dezvoltata pe ambele maluri, insoteste albia minora pe tot sectorul, avand o latime mare de 1 - 5 km. Latimea maxima este la confluenta Tesluiului.

Caracteristica principala este excesiva meandrare (meandre si brate cu sau fara apa, care inchid ostroave). La viituri, lunca Oltului este inundabila si este dominata de fruntea terasei joase sau inalte.Reteaua hidrografica pe sectorul de rau Dragasani - Slatina prezinta un character permanent si nepermanent (torential), alimentarea fiind in general de suprafata, dar si din subteran.

Mediul biologic
Flora terestra si acvatica -Vegetatia ierboasa din lunca Oltului era alcatuita din culturi agricole si pajisti de iarba moale, coada vulpii, pir si asociatii hidrofile. Adiacent vegetatiei de lunca era zona de vegetatie a padurilor de foioase. Interventia antropica a facut ca de-a lungul timpului, padurile propriu - zise sa dispara prin defrisare, singura vegetatie arboricola fiind zavoaiele de salcii de pe malurile raului Olt, la care se adauga plantatiile de plopi de pe marginea drumurilor si de pe terenurile in panta supuse eroziunii.

Fauna terestra - Zoogeografic, portiunea studiata se incadreaza in provincial moesica, cu o fauna central - europeana, insa cu numeroase infiltratii submediteraneene. In marea lor majoritate, speciile sudice sunt specii termofile. Fauna pajistilor de lunca este un rezultat al contactului dintre mediul acvatic si cel terestru si, sub influenta unor conditii ecologice aparte (inundatii periodice, umiditate ridicata), fauna acestor biotopuri are trasaturi distinctive. In luncile de ses apar specii care cuibaresc in maluri, precum prigoria, lastunul de mal, codobatura, sau specii care isi cauta hrana aici, cum ar fi barza.

Fauna acvatica - Zoocenozele bentice (organisme nevertebrate) - Structura compozitionala a Oltului era foarte saraca si dominata de oligochete si chironomide.Imaginea mediului acvatic era aceea a unui mediu acvatic foarte antropizat, supus unor influente poluante insemnate.

- Ihtiofauna - Zona studiata se incadreaza in zona mrenei, care
incepea aval de Govora si continua pana aproape de varsarea in Dunare. In zona mrenei au fost semnalate urmatoarele specii: mreana - specie dominanta, scobarul, cleanul, crapul, obletul, stiuca, batca, platica, babusca, porcusorul etc.

Ihtiofauna raului Olt inainte de barare prezenta urmatoarele caracteristici si influente:
- pescuiri industriale;
- incepand cu deceniul al 6 - lea, incep sa isi faca aparitia surse de poluare majore, de natura diferita;
- in perioada '60 - '70 se specifica disparitia speciilor de pesti fusar si mihalt;
- reducerea efectivelor piscicole, prin mortalitate repetata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.