Determinarea loviturii de berbec

Trimis la data: 2012-01-04 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 149
Autor: Dragu alina Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lovitura de berbec este un fenomen hidraulic tranzitoriu legat de schimbarea rapida a presiunii intr-un sistem de conducte cu consecinte devastatoare ca ruperea vanelor si deteriorarea conductelor. Este importanta intelegerea factorilor care contribuie la fenomenul transitoriu si capacitatea de a analiza si de a-i calcula exact efectele cum ar fi presiunile maxima si minima ce se dezvolta in sistemul de conducte.

Daca viteza in conducta se schimba brusc de la 3 m/s (~10 ft/s) la zero datorita inchiderii unei vane si materialul coductei este otelul cu o de propagare a undei de 1100 m/s (3600 ft/s), acceleratia gravitationala este ~9.81 m/s2 (32.17 ft/s2),. acestea vor resulta intr-o schimbare a presiunii de ~336 m (1100 ft). Efectele loviturii de berbec pot varia, incepand de la mici schimbari ale presiunii si vitezei, pana la presiuni sau vid suficient de insemnate pentru a deteriora fitingurile, distruge tevile si a avaria pompei.

Oprirea pompei poate crea conditii pentru lovitura de berbec dificil de controlat; cele mai severe conditii rezultand dintr-o cadere brusca a alimentarii care determina toate pompele sa se opreasca simultan.
Consecintele loviturii de berbec:Lovitura de berbec poate avea efecte devastatoare asupra sistemului de pompare. Acestea include avarierea instantanee a conductei, slabirea sectiunii, oboseala si uzura exterioara.

Avarirea instantanee a conductei Conductele pot flamba urmare a depresiunii sau pot plesni datorita suprapresiunii, dar in general sunt mai sensibile la depresiune decat la suprapresiune. De asemenea poate avea loc intreruperea coloanei de lichid in zonele in care presiunea din sistem scade la valoarea presiunii de vaporizare a lichidului pompat, determinand conditii de vacuum.

Capacitatea conductei de a rezista la depresiune depinde de proprietatile materialului tevii, grosimea peretelui, modul de pozare al conductei, tipul de umplutura folosita ca si modul de compactare a acesteia. Drept umplutura trebuie folosit numai pamant moale, curat, fara pietre, bulgari, sau radacini vegetale pentru a preveni deformarea conductei si abaterea formei sale de la forma circulara. Conductele cu sectiunea ovala nu suporta variatiile de presiune la fel de bine precum cele cu forma rotunda.

In cazul pompelor cotrolate pornit/oprit, depresiunea maxima admisa de conducta trebuie obtinuta de la furnizorul acesteia. Daca nu sunt disponibile alte informatii, pentru tevile de plastic, protectia sistemului poate fi suficient de sigura daca se limiteaza depresiunea la -4 pana la -6 mca. La determinarea riscului de flambaj in cazul conductelor imersate, este critic sa se ia in consideratie presiunea apei inconjuratoare din cauza ca peretele tevii va fi expus la diferenta de presiune.

Cavitatia are loc in mod obisnuit in punctele inalte ale conductei dar poate avea de asemenea loc in zonele sale orizontale. Implozia pungilor de vapori poate cauza suprapresiuni tranzitorii importante daca coloana de apa se restabileste prea rapid. La randul sau, acest fapt poate cauza ruperea conductei. Pungile cu vapori pot avea ca efect deformarea conductei si deteriorarea captuselii acesteia.

Alegerea protectiei corespunzatoare:La alegerea metodelor de protectie pentru un sistem de conducte este important sa se ia in considerare diversi factori ca numarul pompelor in functiune, conditiile la oprirea normala sau determinate de intreruperea alimentarii, ca si riscul de flambaj, oboseala si infundare.

Este obligatoriu ca metoda de protectie folosita sa se bazeze pe o intelegere amanuntita a efectelor pe care metoda le va avea asupra sistemului si ca metoda de protectie sa se dimensioneze corespunzator fiecarui caz in parte. Echipmentele de protectie pot fi impartite in doua grupe: protectie activa si protectie pasiva.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.