Determinarea speciei animalelor de macelarie dupa caracterele carnii

Trimis la data: 2015-01-27 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Anca_N Dimensiune: 229kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Determinarea speciei animalului de la care provine carnea prezinta mare importanta pentru controlul carnii, din urmatoarele motive:
- se pot descoperi eventuale substituiri din greseala sau frauduloase, ale carnii cu valoare nutritiva si comerciala mare, cu carne de valoare mai mica ce provine de la alte specii de animale (de exemplu, carnea de bovina cu cea de cal);
- se pot descoperi substituiri ale carnii provenite de la animale ce se consuma, cu carne ce provine de la animale ce nu se consuma la noi (de exemplu, carne de miel sau oaie cu carne de pisica sau caine; carne de iepure cu cea de pisica etc.).
Referate similare: Carne de macelarie

Determinarea speciei prin metode de laborator. In cazul in care dupa caracterele organoleptice si anatomice nu se poate preciza specia de la care provine o carne, se recurge la cercetari de laborator. Acestea se refera la investigatii fizico-chimice si imunologice.
Investigatiile fizico-chimice se efectueaza atat pe grasime, cat si pe carnea ca atare. Cele mai importante sunt:

Pe g r a s i m e: determinarea greutatii specifice, a punctului de fuziune si solidificare, a indicelui de refractie, de iod si de saponificare. Acesti indici au valori constante si arata atat specia de la care provine grasimea, cat si eventualele falsificari ale grasimii de calitate superioara, cu altele inferioare.
P e c a r n e: s-a incercat: dozarea glicogenului muscular care, la celelalte specii, este sub 0,5%, iar la cal poate ajunge pana la 1%. Metoda furnizeaza insa date incerte, deoarece glicogenul este inf1uentat cantitativ, de mai multi factori si se modifica rapid dupa moartea animalului.

Metodele biologice sunt mai sensibile si inlocuiesc neajunsurile aratate. Dintre acestea, face parte metoda imunologica de sero-precipitare Ulenhuth. Reactia de sero-precipitare se produce intre antigen (proteinele din carne) si anticorpi (seruri precipitante anti-bou, anti-cal, anti-oaie, anti-porc etc. preparate in prealabil). Reactia de sero--precipitare este strict specifica: serul anti-cal, preparat pe iepure, precipita ,,in vitro" numai cu substante albuminoide de cal.

Semicarcasele trebuie sa fie fara cap, fara extremitatile membrelor, osanza si coada. Dupa starea termica la livrare, carnea de porcine se clasifica in: refigerata si congelata, cu aceleasi caracteristici ca si la carnea de bovine.
Carnea de ovine-caprine. Dupa varsta, se clasifica in: carne de batal, de ovine-caprine, de tineret ingrasat, de miel sau ied. Carnea se prezinta in carcase intregi, iar la tineret ramane in aderenta naturala si capul. Dupa starea termica la livrare, carnea de ovine si de caprine se clasifica in: zvantata, refrigerata si congelata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.