Determinarea unei adrese de internet la pornire

Trimis la data: 2013-08-01
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se stie ca adresele dintr-o retea fizica sunt dependente de hardware si ca fiecarei masini care utilizeaza o internet cu TCP-IP i se atribuie una sau mai multe adrese IP pe 32 biti care sunt independente de adresa hardware a masinii. Programele de aplicatii utilizeaza intotdeauna adresa IP atunci cand indica o destinatie. Calculatoarele si ruterele trebuie sa utilizeze adresele fizice pentru a transmite datagramele in retelele aferente; ele se bazeaza pe tehnicile de determinare a adreselor precum ARP pentru a realiza corespondenta adreselor IP cu cele fizice.
De regula, adresa IP a unei masini este stocata pe un dispozitiv de memorie secundara (hard disk), unde sistemul de operare o gaseste la pornirea masinii. Dar cum isi poate afla adresa IP o masina fara hard disk? Problema este cruciala pentru statiile de lucru care isi stocheaza fisierele pe un server aflat la distanta, intrucat astfel de masini au nevoie de adresa IP inainte de a folosi protocolul standard de transfer de fisiere din TCP/IP spre a obtine imaginea lor initiala pentru pornire (boot-are).

Intrucat imaginea unui sistem de operare (OS), care are o anumita adresa IP cuprinsa in codul OS, nu poate fi utilizata pe mai multe calculatoare, proiectantii incearca, de obicei, sa evite compilarea adresei IP a unei masini in codul OS ori in programele utilitare. In particular, codul de pornire (bootstrap) - aflat adesea in memoria ROM - este, de regula, alcatuit astfel incat aceeasi imagine poate fi rulata pe mai multe masini. Cand un astfel de cod incepe a fi executat pe o masina fara hard disk, el foloseste reteaua pentru a intra in contact cu un server de la care sa obtinaadresa IP a masinii.

Procedura de pornire (bootstrap) pare paradoxala: o masina comunica cu un server aflat la distanta pentru a obtine o adresa necesara pentru a comunica. Dar paradoxul este doar aparent, caci masina stie cum sa comunice. Ea isi poate folosi adresa fizica pentru a comunica intr-o singura retea. Prin urmare, masina trebuie sa recurga temporar la modul de adresare al retelei fizice in acelasi mod in care OS utilizeaza adresarea prin memoria fizica pentru a alcatui tabele de pagini necesare adresarii virtuale. De indata ce o masina isi cunoaste adresa IP, ea poate comunica prin intermediul internet.

Ideea care sta la baza gasirii unei adrese IP este simpla: o masina care are nevoie sa-si conosca adresa trimite o cerere unui server *) de pe o alta masina si asteapta pana cand serverul ii trimite un raspuns. Se presupune ca serverul are acces la un hard disk pe care stocheaza o baza de date cu adresele de internet. Masina care doreste sa-si cunoasca adresa de internet trebuie sa-si plaseze datele de identificare an cererea pe care o trimite, astfel incat serverul sa poata cauta adresa exacta si sa-i trimita un raspuns. Atat masina care emite cererea cat si serverul care raspunde utilizeaza adresele fizice de retea pentru scurta lor comunicatie. Dar cum stie masina care emite cererea ce adresa are serverul? De regula, el nu o stie si emite pur si simplu cererea intr-o difuzare catre toate masinile din reteaua locala. Vor raspunde unul sau mai multe servere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.