Determinari conceptuale privind manifestarea violentei in societatea contemporana

Trimis la data: 2010-09-03
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Iuliana Rotarescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi atunci cand vorbim despre violenta lucrurile par a fi clare pentru toata lumea,deoarece sfera conceptului conduce imediat si direct la criminalitate, tortura, razboi, oprimare etc., in realitate nu s-a ajuns inca la o definitie satisfacatoare si in acelasi timp pe deplin consensuala. Aceasta se explica , pe de o parte , prin evolutia diacronica a fenomeului, caruia i se adauga noi dimensiuni, prin "etichetari" sau "definiri ale situatiei" spacifice unui a numit context cultural (violenta simbolica, violenta financiara),
Astfel, unii cercetatori pun accentul pe transgresarea sau violarea normelor sociale in general si a celor legale in special. Din aceasta cauza, sfera conceptului de violenta intra in diferite raporturi cu sferele altor concepte, cum ar fi: delicventa, agresivitate, putere, putere politica, forta etc. Nu este intotdeauna usor de precizat raportul dintre diverse sfere, el putand fi tipul de incluziune sau intersectie.

In abordarile sociologice, cuvantul "violenta" trimite la actiunile in care este folosita forta sau constrangerea pentru atingerea anumitor obiective:"utilizarea fortei si a constrangerii de catre un individ, grup sau clasa sociala in scopul impunerii vointei asupra altora".A�
1.2. Forme ale agresivitatii Data fiind marea complexitate a acestui fenomen psihosociologic, orice incercare de tipologizare isi va avea, firesc, limitele ei. Anumiti cercetatori ai problemeiC ne propun patru tipuri de criterii care indica mai multe forme de agresivitate:

Aceste doua forme de agresivitate mai sunt cunoscute si ca agresivitate
instrumentala,respectiv, agresivitate emotionala. Diferenta consta in faptul ca prima forma, cea instrumentala, este orientata in primul rand catre obtinerea de beneficii si este premeditata, se afla sub controlul ratiunii. Gradul de rationalitate in aceste decizii depinde insa de mai multe variabile: putem vorbi in acest sens de un continuum ce are la una dintre extreme reactii de agresivitate spontane, iar la cealalta componente antisociale, calculate pana la cele mai mici detalii.

Un tip aparte de violenta instrumentala este cel numit de Levine si Campbell [1] conflict realistic de grup : are loc atunci cand grupuri sociale de mici sau mari dimensiuni se afla in competitie pentru o resursa de existenta limitata: teritoriu, locuri de munca, influenta etc. Acerst tip de conflicte aduc mai multe pierderi decat castiguri pentru toate partile in conflict si, de aceea, cooperarea si intelegerea prin compromisuri constructive sunt preferabile, atat din punct de vedere al individului, cat si din punctul de vedere al colectivitatii. A doua forma de agresivitate se datoreaza efectelor supararii sau maniei (angry aggression) si este preponderent spontana, fara a exclude insa formele premeditate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.