Determinismul cromozomal al sexelor

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 0
Autor: clauditzza123
Dimensiune: 224kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sexualitatea = diferentierea a doua sexe complementare(femela si mascul).
Aceasta a reprezentat una dintre marile inventii ale naturii.Presupune formarea gametilor (in procesul de meioza) si unirea gametilor de sex opus(in procesul de fecundatie).Sexele sunt caractere ereditare tipice,acestea fiind mentinute in populatiile diferitelor specii,intr-un raport constant intre femele si masculi,numit sex-ratio(raport 1:1).
La multe grupe de organisme s-au diferentiat cromozomi implicati in determinarea sexelor (heterozomi).Acestia au fost notati cu X si Y pentru a putea fi diferentiati de ceilalti cromozomi autozomi (A).Acest tip (descoperit pentru prima data la Drosophila melanogaster) se intilneste la numeroase specii de animale si plante (mamifere, inclusiv la om, batracieni, pesti, arahnide,moluste, viermi; canepa, asparagus).

In acest caz, femela este homogametica (contine doi cromozomi XX si formeaza un tip de gameti (la drosophila: 3+X)), iar masculul este heterogametic (contine cromozomii sexuali XY si formeaza doua tipuri de gameti (la drozofila: 3+X si 3+Y)). La fecundatia unui ovul cu un gamet (3+X) va rezulta o insecta femela (6+XX), iar la fecundaNia unui ovul cu un gamet (3+Y) va rezulta o insecta de sex masculin (6+XY).

Acest tip (descoperit pentru prima data la Protenor bleifragei) se intalneste la unele specii de insecte (ortoptere, hemiptere).In acest caz, femela de asemenea este homogametica (la insecta Protenor bleifragei 2n=12+XX), iar masculii sunt heterogametici, dar le lipseste cromozomul Y (2n=12+XO), disparut in procesul evolutiei. Ca rezultat, masculii vor forma doua tipuri de gameti: n= 6+X si n=6+O.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.