Devianta scolara

Trimis la data: 2014-08-10
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan_P
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conformismul este o forma de influenta sociala, care consta in schimbari atitudinale sau comportamentale, determinate de preluarea voluntara a pozitiei sustinute de majoritatea membrilor grupului de apartenenta. (Chelcea, 2003). Pentru a-si satisface nevoile de securitate si de afiliere, indivizii accepta sa renunte la o parte din libertatea proprie si adopta anumite norme si reguli specifice mediului in care traiesc, situatie reflectata in gradul de conformare manifestat de individ. Cand indivizii interactioneaza cu ceilalti membri ai grupului, se genereaza presiunea catre uniformitate, si fiecare membru tinde sa se comporte in conformitate cu modelul general propus de ceilalti membri ai grupului.
Experimentul realizat de Asch care a cuprins subiecti distribuiti in grupuri de cate sase participanti (dintre care cinci sunt complici ai experimentului, iar unul subiect naiv), cu privire la aprecierea lungimii unor linii (trei linii trasate pe o plansa) releva faptul ca impactul majoritatii este semnificativ. Dezacordul public intr-o majoritate care sustine o judecata in totala contradictie cu realitatea fizica si un subiect minoritar il determina pe acesta din urma sa-si abandoneze propria judecata si sa adere, cel putin la nivel manifest, la norma colectiva.

Aceste rezultate contraveneau ipotezelor lui Asch si anume ca individul , fiinta rationala prin esenta, e inarmat pentru a rezista influentei, atunci cand stie ca ceilalti gresesc. Acesta a constatat ca majoritatea celor care s-au conformat opiniei eronate a grupului erau pe deplini constienti de ceea ce faceau. Acordul cu grupul s-a produs doar la nivel manifest, fara ca subiectul sa creada deloc, la nivel privat, in corectitudinea lui. Acest fapt este expresia unui comportament complezent, care presupune o schimbare in plan public dar nu si in cel privat, ceea ce reprezinta o forma superficiala, care nu determina o modificare reala a credintelor subiectului.

Au existat insa, celor care s-au conformat si subiecti care par sa fi fost ,,cu adevarat influentati" adica au suferit o distorsionare a perceptiei si ca atare au considerat aprecierile majoritatii ca fiind corecte. Este vorba de o forma de influenta numita interiorizare.
Exista, asadar, mai multe tipuri de influenta. Se pune atunci problema indentificarii conditiilor care genereaza aceste tipuri de influente la nivelul grupului de elevi, conformism public si acceptarea privata. L. Festinger crede ca atractia copilului fata de grup este cea care determina nivelul influentei. Cu cat copilul va fi mai atras de grupul de apartenenta, cu atat schimbarea privata atitudinii va fi mai semnificativ.

Comparativ cu conformismul conformitatea care este cel de-al doilea element complementar al deviantei se defineste prin compatibilitatea comportamentului cu norma, concretizata in elaborarea unor raspunsuri "normale", prescrise de norma. Conformitatea este generata atat de presiunea grupului social exercitata asupra individului cu scopul de a-l determina sa respecte normele si modelele de actiune instituite in cadrul grupului, cat si de constientizarea de catre individ a faptului ca incalcarea normelor grupului ar conduce la o serie de sanctiuni cu caracter represiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.