Deviante sociale

Trimis la data: 2005-05-31
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 9325
Autor: Oana Floroian
Dimensiune: 21kb
Voturi: 445
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Devianta este o notiune larg utilizata in psihologia sociala,in sociologie si criminologie,aceasta notiune desemnand in sensul sau cel mai general indepartarea sau abaterea indivizilor fata de normele si valorile sociale. In orice societate,comportamentul deviant acopera o mare varietate de tipuri mergand de la comportamentul excentric,definit prin gesturi insolite dezordine comportamentala,pana la comportamente disfunctionale,aberante si delicvente,inscrise in aria patologica a tulburarilor psihice.
Deviante sociale


Devianta ca problema sociala

Devianta este o notiune larg utilizata in psihologia sociala,in sociologie si criminologie,aceasta notiune desemnand in sensul sau cel mai general indepartarea sau abaterea indivizilor fata de normele si valorile sociale.
In orice societate,comportamentul deviant acopera o mare varietate de tipuri mergand de la comportamentul « excentric »,definit prin gesturi « insolite »
dezordine comportamentala,pana la comportamente disfunctionale,aberante si delicvente,inscrise in aria patologica a tulburarilor psihice.In functie de aceasta varietate a comportamentelor J.Fichter face o distinctie intre devianta pozitiva,
prin care individul se abate de la stereotipurile conformitatii si adopta creativ norme si valori superioare si devianta negativa,care se caracterizeaza prin incalcarea si refuzarea indicatiilor normelor medii.
O alta distinctie in cadrul delicventei este cea operata de Edwin Lambert(1951)
devianta primara in care autorul porneste de la faptul ca aproape orice persoana
trece din cand in cand peste reguli,dar aceasta are un caracter temporar,astfel persoana ramanand una acceptata din punct de vedere social si exista
devianta secundara care apare la persoanele ce accepta devianta ca rol,fapt ce comporta consecinte asupra identitatii sale sociale si asupra conceptului de sine.

Caracteristicile fenomenului de devianta sociala

Relativitatea normelor,antreneaza prin relativitatea criteriilor,distinctia dintre drept si nedrept ;deci o relativitate a deviantelor in acest sens,pentru a nu crea confuzie,trebuie facute unele distinctii :
un act va fi condamnat daca are loc intr-o anumita situatie si nu va fi condamnat in alte imprejurari
un act va fi sau nu deviant in functie de statutul sau rolul social al autorului
devianta va depinde de contexul normativ in care apare

Relativismul normelor si valorilor depinde de fiecare societate.


Categorii de devianta

M.Cussen face o lista aproximativa in acest domeniu impartita in sapte categorii
a.Infractiunea si delictele cuprinzand :omorurile,furtul,violul,delicventa juvenila
b.Sinuciderea
c.Consumul de droguri cu implicatiile dezorganizate de factura psiho-sociala
d.Conduitele sexuale deviate includ :prostitutia,homosexualitatea,lesbianismul,
pornografia.
e.Deviantele religioase care prin atitudini fanatice antreneaza unele secte religioase,erezii,vrajitorii.
f.Bolile mentale au fost si ele analizate din punctul de vedere al abaterii de la
normele sociale
g.Extremismul politic.
h.Handicapurile fizice.

Tulburari de conduita la adolescenti
La adolescent crima este mai rara.In aceste cazuri rare,omorul din neglijenta,accidental este mai des.
Cu implicatii dintre cele mai grave,in tulburarile de comportament este furtul.
In ontogeneza timpurie,furtul se manifesta sub o forma incipienta,prin insusirea fortata sau brutala a jucariei partenerului,ca mai tarziu sa ia forma insusirii obiectului dorit pe furis cu o nuanta de lasitate.Studiile din domeniul psihologiei
delicventei juvenile evidentiaza faptul ca la baza majoritatii furturilor se afla un sentiment de frustrare cu pronuntate note de anxietate.

Furtul efectuat in banda imbraca forme mai grave si cu pronuntate note de teribilism,mai ales la tineri.
Vagabondajul,fuga de acasa se constituie ca o deteriorare comportamentala grava cu o evolutie spectaculoasa ce este dublata deseori de alte forme aberante cum ar fi prostitutia si perversiunuile sexuale.

O serie de cercetari mentioneaza influentele negative exercitate asupra copilului de perceperea de catre acesta a relatiilor anormale dintre parinti.Astfel copilul poate fi tensionat si dereglat de atmosfera morala ,destramarea nefavorabila a familiei,decesul unuia dintre parinti sau al ambilor,prezenta unui parinte vitreg,alcoolismul parintilor,abaterile comportamentale ale parintilor,manifestarea lor triviala s.a.

Fenomenele respective pot fi provocate de o situatie biopsihologica sau de una economico-sociala necorespunzatoare.
In raport cu furtul,jaful este o forma de comportament foarte grava si
are loc sub amenintare sau ca act de violenta.Situatia comportamentala este tragica si mai complexa cand jaful se produce in banda,ceea ce evidentiaza caracteristicile peronalitatii dizarmonice.

Comportamentele sexuale deviante au loc datorita maturizarii sexuale ; se manifesta prima experienta sexuala si apoi se structureaza conduita sexuala,care poate lua forme aberante ,deviate,sub influente nefaste sau sub influenta agresivitatii si opozabilitatii :violul .
In general infractionismul si conduitele sexuale deviate sau aberante au la baza :

incidente sexuale in copilaria mare sau pubertate ca,de pilda,seductia de catre un homosexual mai in varsta,incestul sau violul ;
tinerii care nu au avut modele sexuale(fara tata sau mama in familie)cu care sa se identifice si ca atare au conduitele sexuale needucate si un mai mare risc de a deveni inadecvati ;
izolarea excesiva de alti copii si lipsa de educatie sociala generala si educatie sexuala ca urmare a lipsei de sociabilitate generala fapt ce constituie un risc mai mare pentru conduite aberante(exibitionism,viol )
teama de responsabilitate insotita de imaturitate conduce la dependente de adult si creeaza conditii mai lesnicioase pentru deviatii sexuale ;
teama excesiva,anxietatea si opozabilitatea din familie si scoala creeaza o tensiune ce se descarca sub forma de hiperactiuni sexuale(uneori)
viata exesiv austera si deprivata de relatii sociale,de distractii reale si de independenta din internate,colonii etc.poate favoriza unele deviatii sexuale.
In ceea ce priveste delicventa Noel Maillone descrie doua tipuri de adolescenti delicventi :
Primul tip este al tinerilor care savarsesc infractiuni traind intens pe plan subiectiv intern teama si oroarea de a se identifica pana la urma cu adevaratii delicventi.Ei au impresia ca delictele lor sunt consecinta unor situatii speciale in care s-au antrenat inainte ca viata lor sa fi inceput.
O a doua categorie este aceea a delicventilor care au o atitudine antisociala ce le monopolizeaza intreaga conduita.In prima categorie,autorul citat considera ca domina un fel de nevroza,pe cand in al doilea caz este vorba de exprimari de psihoze.
Sinuciderile au in anumite perioade si zone functii contagioase.In general tentativele de sinucidere sunt mai numeroase decat sinuciderile propriu-zise.
La aceasta varsta puterea manipularii parintilor,prietenilor sau chiar a unei parti reduse din societate cu tentativa de sinucidere in cazul in care nu îi sunt indeplinite doleantele este foarte mare ;in aceste varste de trecere si de formare pot avea loc debuturi de psihoze infantila,sentimente de persecutie profunde,de gelozie,depresiune melancolica,izolare excesiva etc.
Toximania :din spirit de aventura,in combinatie cu dorinta de a incalca interdictii,adolescentii organizeaza reuniuni excentrice unde fumeaza,beau si de multe ori incep consumul de droguri cum ar fi marijuana si heroina.
Totusi noi folosim droguri cand consumam ceai sau cafea sau in cazul adultilor un pahar de vin ce-i relaxeaza.La adolescent alcoolul este consumat in cantitati destul de mari deoarece le sporeste siguranta de sine,il face sa se simta
fericit,mai spiritual dar ceilalti vad altfel lucrurile .Abuzul de alcool este o problema grava in multe tari,fiind strans legat de accidente rutiere,crime,sinucideri,violenta si abuz sexual.
In SUA este interzis consumul de alcool pana la varsta de 21 de ani.
In Franta consumul mediu de alcool a scazut mult in ultimii 20 de ani.
Deviantele religioase :In formele ei autentice,protestare(filozofice si sociale),erezia este o miscare de emancipare,revendicand libertatea de constiinta,libertatea politica,dreptatea sociala si nu neconditionat o accentuare a starii de religiozitate.
Manifestarea religiei in planul constiintei si in planul comportamental al individului :Sistemul vietii religioase presupune un nivel teoretico-dogmatic si un nivel comportamental,manifestandu-se activ si nemijlocit in actiunile individului.Primul nivel se refera la existenta in planul constiintei a explicatiilor si intelegerii realitatii pe baza sistemului adoptat ;al doilea este prezent prin atitudinea activa a indivizilor fata de sistemul religios,concretizat in forme variate ale practicilor religioase,ca :ceremonii specifice,acte magice,ritualuri religioase etc.
In acest caz comportamentul este orientat de reguli si norme caracteristice fenomenului religios si fiecarei religii luate in parte,de prejudecati si stari de spirit religioase ;comportamentul indivizilor se va desfasura in conformitate cu cerintele si interdictiile religioase.De regula cele doua niveluri apar ca interconectate,ele presupunandu-se si conditionandu-se reciproc,Sunt insa si situatii,evident destul de putine la numar, cand planul teoretico-dogmatic ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.