Devolutiunea Legala a mostenirii

Trimis la data: 2006-10-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Xenia Petre Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Devolutiunea Legala a mostenirii
Atunci când cel ce lasă moştenirea nu a dispus prin testament de bunurile sale, intervine problema devoluţiunii legale a moştenirii, moştenire ab intestat.
Devolutiunea Legala a mostenirii

Devolutiunea Legala a mostenirii
1.2. Persoanele chemate de lege la moştenire. Legea cheamă la moştenire rudele apropiate lui de cujus (din căsătorie, din afara căsătoriei ori din adopţie) şi soţul supravieţuitor al acestuia.
Conform art. 45 din Codul familiei „rudenia este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun. În primul caz rudenia este în linie dreaptă, iar în cel de-al doilea în linie colaterală. Rudenia în linie dreaptă poate fi „ascendentă” sau „descendentă”. Pentru conservarea lucrurilor dobândite de generaţii într-o familie şi păstrarea acestora în familie, precum şi datorită afecţiunii prezumate a defunctului pentru rudele sale se efectuează chemarea legală la moştenire. Nu pot fi chemate la moştenire toate rudele odată pentru că ar rezulta o fărâmiţare excesivă a averilor succesorale.

Art. 659 Codul civil prevede : „succesiunile sunt deferite copiilor şi descendenţilor defunctului; ascendenţilor şi rudelor sale colaterale”.
Conform art. 669 – 675 Codul civil se stabilesc patru clase de moştenitori :
I. clasa I – clasa descendenţilor în linie dreaptă, alcătuită din copiii defunctului, nepoţii, strănepoţii, etc fără limită de grad;
II. clasa II – clasa descendenţilor şi colateralilor privilegiaţi, cuprinde părinţii defunctului, fraţii şi surorile, precum şi descendenţii acestora până la gradul al IV-lea;
III. clasa III – clasa ascendenţilor ordinari, cuprinde bunicii, străbunicii, etc. defunctului, fără limită de grad;
IV. clasa IV – clasa colateralilor ordinari, alcătuită din rudele în linie colaterală ale defunctului, altele decât cele din clasa a II-a, până la gradul IV, inclusiv : unchii, mătuşile, verii primari, fraţii şi surorile bunicilor defunctului.

Devolutiunea Legala a mostenirii
În comparaţie cu Codul civil, Legea 319/1944 privitoare la dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor, cheamă la moştenire pe soţul supravieţuitor care intră în concurs cu fiecare clasă de moştenitori. Dacă defunctul nu a dispus în mod expres de bunurile sale prin testament şi nu există moştenitori în grad succesibili în nici una din clasele de moştenitori, moştenirea este vacantă şi se cuvine statului (art. 680 Codul civil).

Devolutiunea Legala a mostenirii
Pentru a vedea importanţa claselor de moştenitori şi în cadrul aceleiaşi clase trebuie analizat gradul de rudenie al succesibililor cu defunctul. Acest lucru este prevăzut de art. 46 Codul familiei şi art. 662 şi 663 Codul civil, astfel :
- în linie dreaptă ( conform art. 661 alin 1, fraza I Codul civil „se numeşte linie dreaptă şirul gradelor între persoanele ce se cobor una dintr-alta”; conform art. 661 alin 2 Codul civil : „linia dreaptă ascendentă - leagă o persoană cu persoanele din care ea coboară- şi descendentă - leagă pe genitori cu persoanele din care el se trage -, după numărul de moştenitori – ex. tatăl şi fiul rude de gradul întâi; nepotul de fiu şi bunicul – rude de gradul doi.

Devolutiunea Legala a mostenirii
- în linie colaterală (conform art. 661 alin 1, fraza II Codul civil, linia colaterală este „şirul gradelor între persoanele ce nu se cobor unele din altele, dar care se cobor dintr-un autor comun”) după numărul naşterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă (ex. fraţii sunt rude de gradul al II-lea, unchiul şi nepotul sunt rude de gradul al III-lea, iar verii primari sunt rude de gradul al IV-lea).
Codul civil prevede că, teoretic, rudele în linie dreaptă sunt chemate la moştenire la infinit, dar practic nu poate depăşi gradul trei sau patru în linie colaterală, moştenirea legală nu se poate face decât până la gradul patru inclusiv.

1.2.Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii şi excepţiile de la aceasta.
Pentru a evita fărâmiţarea excesivă a succesiunilor, legea stabileşte o ordine concretă de chemare la moştenire.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.