Dezastrul de la Cernobal

Trimis la data: 2006-11-28
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 13211
Autor: Mihalache Andrei
Dimensiune: 616kb
Voturi: 688
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In dimineata zilei de 26 aprilie 1986, o explozie in reactorul unitatii 4 a centralei electrice nucleare din cernobal, ucraina, a dus la eliberarea in atmosfera a unui nor de praf. acest nor continea de mai multe ori radiatia creata de bombele atomice aruncate asupra oraselor nagasaki si hiroshima in japonia la sfarsitul celui de- al doilea razboi mondial(1939-1945). Praful radioactiv a cazut sub forma de ploaie pe intinderi mari de paduri si teren agricol pe intreaga emisfera nordica, unde o mare parte din el a ramas. Efectele continue pe care le-a avut explozia de la Cernobal asupra sanatatii umane, asupra economiei si a mediului sunt aproape incalculabile. Efectele sale vor fi simtite timp de multi ani si in viitor.
Centrala electrica de la Cernobal a fost construita in 1977 la Pryp’yat, la cateva mile distanta de Cernobal, aproape de granita intre Bielorusia, Rusia si Ucraina, atunci apartinand URSS. Proectarea celor 4 reactoare de la fabrica de la Cernobal a fost cruciala pentru succesiunea de evenimente care a dus la iesirea de sub control a Unitati 4 in timpul accidentului. Acest tip de reactor cu apa presurizata nu a fost construit in afara URSS –ului si era foarte diferit de reactoarele folosite in alte parti ale lumii pentru ca era conceput pentru a produce plutoniu pentru explozibili nucleari precum si energie electrica.

CONSTRUCTIE NEOBISNUITA
Asemenea altor centrale electrice nucleare proiectul sovietic avea un miez de reactor care continea tije de combustibil radioactiv de uranium. In reactoarele de la Cernobal au fost folosite ca moderator blocuri de grafit In grafit se aflau incastrate tije de control din bor. Caldura emanata de tijele de combustibil era inlaturata din miez de un agent de racire –in acest caz apa normala aflata sub mare presiune. Apa era pompata in miez unde fierbea si crea un jet de aburi extreme de calzi. Apa si aburi erau separate intr-un separator de abur aflat langa miez. Apa era pompata inapoi in miez, iar aburi treceau prin turbine producand energie electrica.

Accidentul de Cernobal a aparut in timpul unui test in care reactorul mergea pe energie redusa . Testul era programat sa coincida cu o inchidere de rutina a reactorului. In mod ironic testu era conceput pentru a arata ca in timpul unei intreruperi a energiei electrice reactorul ar functiona in conditii sigure. Centrala electrica nucleara de la Cernobal, Ucraina. Fotografia a fost facuta in 1996, la scurt timp dupa o noua scurgere din reactorul in care problemele incepusera cu 10 ani mai devreme.

ESECUL TESTULUI
Controlorii reactorului au estimat ca in timp ce reactorul functiona cu propia putere, apa de racire va fi pompata prin miez cu o viteza suficienta pentru ca reactorul sa functioneze in siguranta. Nu se stie exact ce sa intamplat cu Unitatea 4 in secundele dupa inceperea testului .Exploziile si incendiu au distrus o mare parte din dovezi. Nu au supravietuit martori, dar majoritatea au trait mai multe saptamani inainte de a muri si au putut ajuta investigatorii in reconstituirea evenimentelor.Toti ceilalti reactori de aceeasi constructie au fost modificati pentru a impiedica un accident similar.

Explozia sa produs in jurul orei 01:30 .Aceste explozi au ridicat capacul de pe capsula de beton din jurul reactorului. Aerul a patruns in interior si a reactionat cu moderatorul de grafit fierbinte si radioactiv creand CO gazos inflamabil si incendiind reactorul. In total 8 tone de substante radioactive au fost aruncate din reactor si imprastiate in jurul zonei sau luate de vant. Dupa explozia de Cernobal din1986 oamenii de stiinta sovietici din domeniul nuclear au inceput sa lucreze la procesul laborious –si foarte periculos – de a construi un invelis de siguranta pentru reactorul nuclear distrus .

URMARILE DEZASTRULUI
Autoritatile sovietice au sperat ca nimeni nu va observa , dar la 27 aprilie locuitorii din Pryp’yat au fost evacuate. Dupa ce au ascuns adevarul ,sovietici au admis ca a avut loc un accident la Cernobal si ca incendiul de la reactor inca nu era sub control. Expunandu-se unui risc foarte mare pompierii au incercat sa opreasca scurgerile de radiatii .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.