Dezechilibrele electrolitice cu prognostic vital

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 0
Autor: Brotea Ileana
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Urgentele cardiovasculare asociaza frecvent dezechilibre electrolitice. Aceste dezechilibre produc sau isi aduc contributia la producerea stopului cardiovascular si pot ingreuna efortul de resuscitare. De aceea, este foarte importanta identificarea starilor clinice care au cea mai mare probabilitate de a asocia dezechilibre electrolitice. In anumite cazuri, terapia trebuie inceputa inaintea confirmarii paraclinice a tulburarii electrolitice.
Excitabilitatea celulelor nervoase si musculare, inclusiv a miocardului, este dependenta de gradientul de potasiu. Modificari minore ale concentratiei serice a potasiului pot avea consecinte majore asupra ritmului si functiei cardiace. Variatia brusca a potasemiei produce rapid o stare amenintatoare de viata, mai rapid decat oricare alt dezechilibru electrolitic.

Evaluarea potasiului seric se face in raport cu variatiile pH-ului; cand pH-ul seric scade, se produce deplasarea potasiului din spatiul intracelular in cel vascular cu cresterea potasemiei; cand pH-ul creste, potasiul seric scade, prin migrare in spatiul intracelular. In general, potasemia scade cu 0,3mEq/L pentru fiecare 0,1U peste normal a pH-ului seric.Variatiile potasemiei, functie de valoarea pH-ului, trebuie anticipate in cursul evaluarii si tratamentului unei hipo/hiperkaliemiei;

corectarea unui pH alcalin va duce la cresterea potasemiei, fara administrare aditionala de potasiu; dimpotriva, un potasiu seric "normal", in contextul unei acidoze, impune administrarea de potasiu, din cauza scaderii potasemiei odata cu corectarea pH-ului seric.
HIPERKALIEMIA Reprezinta cresterea potasemiei peste intervalul normal de 3,5-5,0 mEq/L. Cele mai frecvente cauze sunt cresterea eliberarii de potasiu din celule si excretia renala deficitara (vezi tabel 1); starea clinica cel mai frecvent asociata cu hiperpotasemie severa este insuficienta renala in stadiu terminal, pacientii prezentand oboseala extrema, aritmii.

Medicamentele pot, de asemenea, sa induca hiperpotasemie, mai ales in contextul unei functii renale alterate. De exemplu, administrarea de potasiu, obisnuit prescrisa pentru profilaxia hipokaliemiei, poate duce la crestera potasemiei. Diureticele care economisesc potasiul, ca spironolactona, amiloridul sau triamterenul, sunt cauze recunoscute de hiperkaliemie. Inhibitorii de enzima de conversie a angiotensinei II (ex. captopril) produc cresteri ale potasemiei, mai ales cand sunt combinate cu suplimente orale de potasiu. Antiinflamatoarele nesteroidiene (ex. ibuprofen) pot produce hiperkaliemie prin actiune directa asupra rinichiului.

Recunoasterea cauzelor potentiale de hiperkaliemie contribuie la identificarea rapida si tratarea pacientilor ce pot prezenta aritmii date de cresterea concentratiei potasiului.Variatiile pH-ului seric sunt in relatie invers proportionala cu potasemia; acidoza (pH scazut) produce migrarea extracelulara a potasiului, cu cresterea potasemiei; invers, un pH inalt (alcaloza) duce la scaderea potasemiei prin intrarea potasiului in celula.Hiperkaliemia se poate manifesta prin modificari EKG, slabiciune, paralizie ascendenta, insuficienta respiratorie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.