Dezvoltare durabila - Regiunea Nord-Vest, Judet Salaj

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 79kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regiunea Nord-Vest - (Transilvania de Nord) este una din cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania si include 6 judete: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj. Suprafata regiunii este de 34.159 kmp, reprezentand 14,32 % din suprafata tarii, cu o populatie totala de 2.744.914 locuitori. Regiunea cuprinde 421 unitati administrativ-teritoriale: 6 judete, 42 de orase din care 15 municipii si 398 comune si 1.823 de sate. Regiunea dispune de o pozitie geografica strategica, avand granite cu Ungaria si Ucraina cat si cu regiunile de dezvoltare : Centru, Vest si Nord-Est din Romania.
Regiunea este una dintre cele mai pitoresti din Romania, incepand de la Muntii Apuseni care au un farmec aparte pana la patrimoniul cultural-popular deosebit din zonele etnografice unice in aceasta parte a Europei.
Transilvania de Nord este o regiune cosmopolita, unde alaturi de romani traiesc peste jumatate (52,8%) din numarul total al locuitorilor de etnie maghiara din Romania, ceea ce a dus la crearea unei identitati culturale unice.

Judetul Salaj este asezat in partea de Nord-Vest a Romaniei respectiv in centrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest si se suprapune pe cea mai mare parte a zonei de legatura dintre Carpatii Orientali si Muntii Apuseni, cunoscuta sub denumirea de Platforma Somesana, care are o suprafata de 3864,48 km2, ceea ce reprezinta 1,6% din suprafata tarii. Se invecineaza cu judetele Satu Mare si Maramures la Nord, Bihor la vest si Sud-Vest si Cluj la Sud si Est.

Resedinta de Judet este Municipiul Zalau, situate in centrul Judetului. Din punct de vedere geografic, judetul Salaj este o zona de dealuri si depresiuni. Zona montana este reprezentata in partea de Sud-Vest prin doua ramificatii nordice ale muntilor Apuseni. Depresiunile au o larga raspandire pe teritoriul judetului si reprezinta importante zone agricole de concentrare a asezarilor.

Principala caracteristica a retelei hidrografice a Salajului este relativa uniformitate a repartitiei raurilor pe intregul teritoriu, cu o foarte slaba prezenta a retelei lacustre naturale, dar cu aparitia din ce in ce mai des a lacurilor artificiale.
La nivelul Regiunii Nord - Vest, se constata o scadere a populatiei de aproximativ 1 % in decursul celor 3 ani : 2009, 2010, respectiv 2011. In mediul urban, atat populatia masculina cat si cea feminina scade cu aproximativ 1%, pe cand in mediul rural , aceasta creste usor cu aproximativ 1% .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.