Dezvoltare durabila - regiunea Sud Muntenia - Judet Ialomita

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nefiind o structura administrativa, Regiunea Sud Muntenia este formata din: sapte judete (Arges, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Giurgiu, Prahova si Teleorman), 16 municipii, 32 de orase si 519 de comune cu 2.019 de sate. Este situata in partea de Sud-Est a Romaniei, invecinandu-se la Nord cu Regiunea Centru, la Est cu Regiunea Sud-Est, la Sud cu Bulgaria, limita fiind data de granita naturala - fluviul Dunarea, iar la Vest cu Regiunea Sud-Vest. Prezenta in Sudul regiunii a fluviului Dunarea ii confera acesteia posibilitatea de a avea comunicatii cu cele opt tari riverane, iar prin intermediul canalului Dunare - Marea Neagra de a avea iesire la Marea Neagra si acces la Portul Constanta - principala poarta maritima a tarii.Existenta in centrul regiunii, dar nefacand parte din aceasta, a capitalei tarii, Bucuresti, parte componenta a Regiunii Bucuresti-Ilfov, constituie, prin infrastructura sociala si institutionala, un real avantaj.
Judetul Ialomitase afla inpartea de sud-est a tarii, in Campia Baraganului, diviziune estica a Campiei Romane, pe cursul inferior al raului Ialomita, suprafata totala a judetului fiind de 4.453 km2. Din punct de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, judetul Ialomita detine in componenta sa 3 municipii: Slobozia (resedinta judetului Ialomita), Urziceni si Fetesti, 4 orase: Tandarei, Amara, Cazanesti,

Fierbinti-Targ si 59 de comune, cu un total de 127 de sate.Suprafata totala a spatiului rural detine o pondere de 87% din suprafata totala a judetului, reprezentand1,82% din suprafata totala a spatiului rural din Romania, iar populatia rurala detine un procent de 54% din totalul populatiei judetuluisi 8,1% din totalul populatiei rurale regionale.Bogatia si varietatea resurselor, precum si gradul ridicat de accesibilitate justifica gradul de concentrare al unui numar mare de locuitori la nivelul judetului (64,6locuitori/km2).

Ponderea populatiei cu varsta mai mare de 65 de ani din Judet este de aproximativ 16,5% si reprezinta aproximativ 1,5% din totalul regiunii, in cadrul careia ponderea se apropie de 17% . Obsevam o usoara crestere a populatiei cu varste peste 65 de ani in ambele medii analizate fiind urmata de o scadere minora in 2010, comparativ cu populatia cu varsta mai mica de 14 ani, care a scazut.

Rata de emigrare a judetului reprezinta 13 % din totalul regiunii in anul 2008, scade pana la 10 % in anul 2009, dupa care , in anul 2010 creste pana la 13.5%. . Observam ca atat la nivelul judetului, cat si al regiunii, nr emigrantilor scade odata cu anii. Rata neta a migratiei are valori apropiate sireduse in cadrul regiunii, deoarece nr emigrantilor si al imigrantilor este apropiat. La nivelul judetului are valori negative datorita faptului ca numarul imigrantilor este mai mare decat cel al emigrantilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.